Energiahatékonysági címke
A 92/75/EEC számú EU direktíva kötelezi a háztartási gépek gyártóit, hogy tüntessék fel termékeiken azok energia és anyagfelhasználását, az Európai Unió energiafelhasználásra vonatkozó emblémájának segítségével. Az embléma jelölése alapján az "A" kategória a leghatékonyabb, tehát legjobb, a "G" kategória pedig a legkevésbé hatékony termékeket jelöli.
Az EU direktíva többek között a következő termékekre vonatkozik: hűtőszekrények, világítóeszközök, légkondicionáló berendezések, mosógépek, stb. A címkén a következő adatok szerepelnek: márkanév, a modell t í p u s a , e n e r g i a f o g y a s z t á s összehasonlítva az azonos kategóriába
tartozó termékekkel, valamint a termék zajkibocsátása. Magyarországon rendeleti előírás szerint a következő termékeken kell feltüntetni ezt a címkét:
kombinált mosó- és szárítógépek, mosógépek, háztartási izzók, háztartási hűtőszekrények és fagyasztók.
A gyártó és a típus megjelölést érdemes egyeztetni a hűtőn szereplő adatokkal, előfordulhat, hogy összekeverednek a címkék.
Az ábra szemléletesen mutatja, hogy a készülék melyik energiahatékonysági osztályba tartozik. A felső zöld színű „A” jelű a legkisebb fogyasztású
hűtőgépekre jellemző, míg az alsó piros színű „G” jelű a legnagyobb fogyasztású hűtőket jelöli. A jelenleg forgalomban lévő hűtők általában a „B”, „C” és „D” energiahatékonysági osztályba tartoznak.
Az éves energiafogyasztás az MSZ EN 153 mérési szabvány alapján van kiszámítva. Ez alapján a leggyakoribb „B” és „D” energiahatékonysági osztályú hûtõ között 1,5-2,3-szeres fogyasztáskülönbség van. A hûtõtérfogatot és a fagyasztótérfogatot úgy kell megválasztani, hogy azt a család teljes mértékben ki tudja használni, hiszen a folyamatosan üresen álló hûtõ csak pénzkidobás. A gyártóknak kötelessége a hûtõ befogadó méretét literben, nettó (hasznos) térfogatként megadni.
Itt szokott szerepelni a fagyasztó és hűtő csillagjelzése. A „*” jelzésű o fagyasztótér hőmérséklete nem lehet magasabb –6 C-nál, míg a „***”
o jelzésű-18 C-nál. A szabvány szerinti zajterhelést is meg kell adniuk a gyártóknak. Ha a pihenőtérhez közel kerül elhelyezésre a hűtőszekrény, ezt az értéket is érdemes szem előtt tartani a választás során.
Üzemeltetés
• A hűtőszekrénynek az a jó, ha didereg, tehát lehetőleg hűvös helyen tartsuk! A hőforrásoktól (pl. tűzhelytől, déli fekvésű napsütötte ablaktól) minél távolabb helyezzük el, és úgy, hogy a hűtőgépek hátsó hőleadó rácsa szabadon kapjon levegőt. Ha a rácshoz hozzá lehet férni, akkor legalább félévente takarítsuk le azt!
• Kerüljük a hűtőgépek ajtajának gyakori nyitogatását, ugyanis minden ajtónyitáskor meleg levegőt juttatunk a hűtő- vagy fagyasztószekrénybe, amit energia-felhasználás árán kell a gépnek lehűtenie.
• Filléres befektetés, de nagyon hasznos egy hűtőszekrény hőmérő beszerzése. Általában elegendő élelmiszereink számára, ha a hűtőszekrényben +5 fokot tartunk. Ha csak két fokkal hidegebb hűtők, már kb. 1200 Ft-tal nő az éves villanyszámlánk!
• Meleg ételt ne rakjunk a hűtőszekrénybe! Hagyjuk az ételeket először kihűlni!
• Töröljük le a vizet az élelmiszerről fagyasztás előtt! A fagyasztásra szánt élelmiszereknek legyen minimális a víztartalma, ugyanis 1 kg víz lefagyasztása többször annyi energiát igényel, mint 1 kg száraz anyagé.
• A fagyasztásra szánt élelmiszereket hűtsük elő a hűtőszekrényben! Télen használjuk ki a külső hideget, lehetőleg kint hűtsük le az ételeket!
• A fagyasztóból időben elővett ételeket hagyjuk a hűtőszekrényben kiengedni, így hasznosítani tudjuk az értékes hideg energiát!
Karbantartás
• Ellenőrizzük az ajtón a szigetelő szalag állapotát! Ha bárhol is sérült, azonnal cseréljük ki, mert az energia-veszteség sokszorosa a csere
költségének. Ha egy papírdarabkára rácsukjuk az ajtót, és az szoros, nem csúszik ki, jó a zárás.
Ellenőrizzük, nem jegesedett-e el a hűtőszekrény! A jégréteg rontja a gép hatásfokát és növeli fogyasztását! Ha például 2 cm vastag jégréteg rakódott le a mélyhűtő fiókban, évi kb. 1200 Ft-tal többet fogyaszt. Olvasszuk le rendszeresen a jégréteget!
Tartósítás másképp
A megtermelt zöldségek, gyümölcsök hulladék nélküli, olcsó tartósítása szorosan a takarékossághoz tartozik. Az általánosan használt befőzés és a hűtőszekrényben való elhelyezés mellett olcsó tartósítási lehetőség a szárítás és az aszalás. Ezek házi készítésű berendezésekben is egyszerűen elvégezhetőek, és ha a Napot vagy a fahulladékot használjuk energiaforrásként, energiatakarékosak is.
IGÉNYELJEN KAMATMENTES HITELT OTTHONA KORSZERŰSÍTÉSÉRE!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Josef Lewis · https://progresivefunding.wordpress.com 2018.05.10. 20:11:25
Pénzügyi szolgáltatásaink széles skáláját kínáljuk: Üzleti tervezés, kereskedelmi és fejlesztési pénzügyek, ingatlanok és jelzálogkölcsönök, adósságkonszolidációs kölcsönök, üzleti kölcsönök, magánhitelek, otthoni refinanszírozás, szállodai hitelek, hallgatói hitelek stb. ha érdekelt a kölcsön és mentes csalások ..
E-mail: progresiveloan@yahoo.com
Hívás / szöveg +1 (603) 786-7565 köszönöm