Otthon Melege Magazin

Otthon Melege - hőszigetelés, nyilászáró csere, megújuló energia

Mire figyeljünk, ha építkezünk?

1469260767_078c05f229_o.jpg

Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsítását egy 2002-ben hozott EK irányelv írja elő a tagországoknak, mégpedig 2006. január 4-i hatállyal.

Magának a tanúsítványnak az első oldala egy olyan, mint amilyen az elektromos háztartási gépek esetében. A matrica mutatja, hogy milyen (A, B, C stb) energia osztályú az adott készülék.

Építkezés

Energiatakarékosan építkezve és házunkat ekképp működtetve a hagyományos-ház fűtési, világítási és más energiaköltségeinknek legalább felét megtakaríthatjuk. Az energiatudatos építés befektetései 3-5 év alatt megtérülnek, még a mai energiaárak mellett számolva is. Az energiaárak emelkedése pedig csak növeli megtakarításunkat.

A gondos tervezés hogyan csökkentheti későbbi energiaköltségeinket?

• A jó tájolással az ingyen napenergiát ki tudjuk használni, amennyiben a nappali lakótereket a napsütötte, déli oldalra helyezzük el. Jó, ha a hálószoba keletre néz, így reggel beköszön a Nap – a konyha, nappali délre, hogy munka közben minél több fényt kapjunk. A megfelelő
tájolással és üvegfelülettel jelentős fűtési energia-megtakarítást érhetünk el.

• A napenergia hasznosítását növelhetjük télikert kialakításával, amelyet a lakás napos (D-i) oldalán kell elhelyezni. A télikert egyrészt szép átmenetet jelent a természet és az épített környezet között, kellemes tartózkodási helyet nyújt, ezen kívül – napenergia-csapdaként – csökkenti a fűtési rendszer energiaigényét, elsősorban őszi és tavaszi időszakban. Hatékonyságuk fokozható, ha sikerül a tervezés során befoglalni őket az épület tömegébe.

• A lakás vagy épület energiaköltségei nagyjából arányosak a mérettel. Minél nagyobb egy épület, annál több energiát igényel megépítése és üzemeltetése.A lehető legkevesebb legyen a hőáramlás a falakon, födémeken, tetőn, ablakon át kifelé télen – és befelé nyáron. Ez elérhető a külső felület minimalizálásával és hatékony szigetelésével, ugyanis a zegzugos alaprajzok, és a felesleges kiugrásokkal, sarkokkal mozgalmassá tett homlokzatok növelik az épület hőveszteségét, és persze drágává teszik az építést. A kerekített alaprajzú épületek hővesztesége kisebb, mint a szögletes, sarkos épületeké.

•A fal legyen jó hőtároló, hőszigetelő. A jó hővédelem biztosítására többrétegű falszerkezetet kell alkalmazni. A hőtechnikai szabványokat kielégítő fal különböző építőanyagokból alakítható ki, hogy milyet alkalmazzunk, az a fal terhelésétől, építészeti funkciójától függ. Ebben kérjük ki szakember tanácsát!
• Az új házba érdemes korszerű, hőszigetelő („termo”) üveggel, résszigeteléssel ellátott nyílászárókat beépíteni.

• Lapos, vagy kupolás tetőre megfelelő szigetelést és arra földréteget helyezve növényzetet telepíthetünk. Élő tetőnk kiváló hőszigetelő, hőtároló, és még szép is.
• Alakítsunk ki családi házunkban jól szellőző, jól szigetelt tárlóhelyiségeket: kamrát, pincét, ahol energiatakarékosan, áram felhasználása nélkül lehet élelmiszert tárolni.

 FORDULJON HOZZÁNK BIZALOMMAL OTTHONA MEGTEREMTÉSÉHEZ!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-melege.blog.hu/api/trackback/id/tr4114016284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Otthon Melege Magazin

Magazin és tanácsadás, kamatmentes hitel ingatlan korszerűsítésre

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása