Otthon Melege Magazin

Otthon Melege - hőszigetelés, nyilászáró csere, megújuló energia

Hogyan csökkenthetjük a világítás energiaköltségeit?

2728505583_ed51834c3a_o.jpg

Az energiatakarékosság mindannyiunk érdeke, nem is tudjuk mennyit spórolhatunk, ha odafigyelünk a világításra.

Beszerzés

• Jó tudni, hogy pl. a fénycsövek és a hidegtükrös halogén izzók a hagyományos izzólámpáknál 60-80%-kal kevesebb energiát igényelnek.
A kompakt fénycsövek széles választékban kaphatók különböző színben, alakban, méretben. Vásárláskor kérjük ki a kereskedő tanácsát!
Bár a kompakt fénycsövek drágábbak, mint a hagyományosak, viszont ötödannyit fogyasztanak, és az élettartamuk is 6-8-szor nagyobb.
• Intenzív helyi világításhoz elektronikus előtétet tartalmazó, vibrálásmentes kompakt fénycsövet válasszunk! Vásárlás előtt ellenőrizzük, hogy a kompakt fénycső elfér-e a régi búrában! Ahol lehet, ott egyenes fénycsövet alkalmazzunk a kompakt fénycső helyett, mert az olcsóbb és tartósabb (pl. konyhában, munkaasztalnál)!
• Ne tegyünk kompakt fénycsövet olyan helyekre, ahol a lámpát gyakran kell kapcsolgatni, pl. WC-be! Kerüljük alkalmazását a túlzottan alacsony vagy magas hőmérsékletű helyeken

A helyiségek berendezésénél a bútorok, falak, kárpitok, függönyök színét, anyagát úgy válasszuk meg, hogy azok ne nyeljék el a fényt. A fehér fal a legvilágosabb és még szép is.A mesterséges világítás kialakításánál először gondoljuk végig, hogy milyen helyiségben milyen tevékenységet kell megvilágítani! Azaz csak ott, annyira és addig világítsunk, amíg az szükséges.

Ennek érdekében a következőket tehetjük:

• A háttérvilágításhoz kevesebb fény is elég. Az általános világításra szolgáló lámpákat úgy helyezzük el, hogy a helyiség megvilágítása egyenletes legyen! Ehhez használjunk olyan lámpát, amelyik a mennyezetet és a falakat is megvilágítja!
• Az általános világítást helyi fényekkel egészítsük ki! Azokat a helyeket, ahol munkát végzünk, olvasunk, üldögélünk, pontfénnyel, helyi
megvilágítást adó lámpával világítsuk meg!
• A nagyobb épületekben a világítás legyen szakaszolható, ez például többlakásos házak lépcsőházaiban ad lehetőséget a takarékoskodásra.
• Ha ez a rendszer még mozgásérzékelővel is ki van egészítve, akkor csak ott, és csak addig világít a lámpa, ahol valaki jár. A külső természetes fény és a mesterséges világítás érzékelő és szabályozó rendszerek segítségével összehangolható, és a villamosenergia felhasználás akár
felére is csökkenthetõ.

Használjunk izzólámpa helyett halogénizzót, vagy hatszor, tízszer jobb fényhasznosítású hagyományos vagy kompakt fénycsövet!
• Cserénél az elhasználódott normál fénycső helyett 30%-kal jobb fényhasznosítású 3 vagy 5 sávosat vegyünk!
• Cseréljük elektronikusra a hagyományos fénycső előtéteket! Ezek villamosenergia fogyasztása 60%-kal kisebb!
• A fénycsöves lámpatestek kiválasztásánál is takarékoskodhatunk az energiával. Válasszunk opálbúrás helyett tükrös, rácsos lámpatestet!
Ezek hatásfoka 25%-kal jobb, mint az opálbúrás lámpatesteké.

Üzemeltetés

• Próbáljuk meg mindennapi életünket úgy szervezni, hogy amegvilágítás-igényes tevékenységeket nappali fény mellett végezzük el!
• Ha a helyiséget öt percnél hosszabb időre elhagyjuk, kapcsoljuk le a világítást!

Karbantartás

• Az elpiszkolódott fényforrásokat, ablakokat rendszeresen tisztítsuk meg!
• Fontos tudni, hogy az energetikai szempontból előnyösebb fénycsövek és kompakt fénycsövek veszélyes hulladéknak minősülnek, amelyek
tönkremenetelük után az ilyen termékeket árusító helyeken díjmentesen leadhatók!

Mi a kompakt fénycső?

A kompakt fénycső az egyenes fénycsövek gazdaságosságát, valamint az izzólámpák kis méretét és kényelmes kezelhetőségét ötvözi. A kompakt
fénycsövek villogás mentesen működnek, és a hagyományos izzók megszokott meleg fényével világítanak. A kompakt fénycsövek a legtöbb izzólámpás lámpatestben használhatóak, ugyanis különféle formákban és egy 6 000 órás minőségi kompakt fénycső ára már kevesebb, mint 2 000 óra használat után megtérül. A kompakt fénycső használatával nem csak pénzt takarít meg, hanem az alacsony energiafogyasztással a
környezetet is kíméli.

Hol használjunk kompakt fénycsövet?

Ott, ahol a lámpát hosszabb ideig, naponta átlagosan 3-4 órát használjuk.maximálisan kihasználjuk ezen eszközök élettartamát. Ezért éri meg csak olyan helyekre tenni a kompakt fénycsöveket, ahol huzamosabb ideig, kapcsolgatás nélkül szükségünk van a megvilágításra.

Mire figyeljünk a kompakt fénycsövek vásárlásakor?

Ne csak ár alapján döntsünk vásárláskor, hanem próbáljuk meg minőségük alapján összehasonlítani a különböző termékeket, például ellenőrizzük a
csomagoláson a kompakt fénycső élettartamát. Tudjuk meg, hogy ad-e a gyártó, vagy kereskedő cseregaranciát, és csak olyan helyen vásároljunk, ahol ez biztosított. Ellenőrizzük a kompakt fénycső méretét, hogy vajon befér-e a lecserélni kívánt izzólámpa helyére. Vásárlás előtt próbáljuk ki és nézzük meg, hogy a kívánt fényerővel és színnel világít-e.

KORSZERŰSÍTSE OTTHONÁT ENERGIATAKARÉKOSAN!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-melege.blog.hu/api/trackback/id/tr5614007492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Otthon Melege Magazin

Magazin és tanácsadás, kamatmentes hitel ingatlan korszerűsítésre

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása