Otthon Melege Magazin

Otthon Melege - hőszigetelés, nyilászáró csere, megújuló energia

Hogy tud hatékony lenni a napelem rendszer, ha kevés a napsütés?

4403677851_838e050c3b_z.jpg

Télen a nappalok sokkal rövidebbek, mint a többi évszakban és akár már négy óra körül sötétedik. Hogy képes mégis a napelemrendszer ellátni a feladatát és áramot termelni?

A napelem fény hatására működik, így a felhőkön keresztül érkező napsugárzásból is termeli az áramot. Felhős időben is 50-90 százalékos teljesítményt képesek produkálni a napelem rendszerek.

De ahhoz, hogy télen is elegendő mennyiségű áram álljon rendelkezésre szükség van a helyesen kiépített napelem rendszer mellett egy megfelelően kiválasztott inverterre is.

Ha ez megvan, akkor nyáron, amikor a napsütéses órák száma sokkal több, mint télen, a rendszer rengeteg többlet energiát termel. Ha ez nem kerül felhasználásra, akkor a rendszer e fölös energiát elraktározza.

A nyári plusz energiát visszatáplálja a rendszerbe, amit majd télen fel lehet használni, így évszaktól függetlenül hatékonyan üzemeltethetjük a rendszert.

A leghidegebb téli hónapokban a hasznosítható napenergia viszonylag kevés, de március-áprilisban, illetve az első őszi hónapokban már 1,5-2 kWh/m2 hőmennyiséget lehet napkollektorral előállítani.

Érdekesség:

A napkollektorok az érkező napsugárzás 35-40%-át hasznosítani tudják. Hazánkban 1 m2 déli tájolású és 45° körüli dőlésszögű felületre megközelítőleg 1370 kWh energia érkezik a Napból.

Az éves hatásfok figyelembevételével kollektorokkal ebből átlagos esetben 550 kWh/m2, jobb kihasználtság esetén pedig akár 600-650 kWh/m2 is előállítható.

 

IGÉNYELJEN  KAMATMENTES HITELT MEGÚJULÓ ENERGIÁRA 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-melege.blog.hu/api/trackback/id/tr8013456899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Otthon Melege Magazin

Magazin és tanácsadás, kamatmentes hitel ingatlan korszerűsítésre

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása