Otthon Melege Magazin

Otthon Melege - hőszigetelés, nyilászáró csere, megújuló energia

A paticsfaltól a hőszigetelt falig

 

zsup.jpg

Ha visszautazunk az időben és megnézzük elődeink hogy építettek házat, nagyon sok érdekes dologgal találjuk magunkat szembe a módszereket, eszközöket tekintve.

Ebből a paticsfalat emeljük ki most, amiről a következőket érdemes tudni:

A paticsfal a népi építészet egyik legrégebben elterjedt falszerkezete.

Az épület gerendavázát, a koszorú és a talpgerenda között, függőlegesen beékelt karókkal töltötték ki. A karókat nyír, fűz, gyertyán vagy juhar vesszőkkel, hasítékokkal vízszintesen befonták.

Azután pelyvás sárral kívül-belül több rétegben betapasztották kb. 25-30 cm vastagon, végül kiszáradás után lemeszelték. Hasonló módon készítették el a közfalakat 

Fotó: oszko.hu

Azokon a területeken, ahol talpgerendát nem alkalmaztak, a karókat a talajba mélyítették. Magyarországon vessző falú házat a honfoglalás korától építettek, a 16–19. században az egyik legjelentősebb falszerkezet volt. Vesszőfallal építettek lakóházat, csűrt, istállót, ólat, kukorica górét, gabonást, sőt templomot és más középületet is. A 19. század utolsó harmadában kezdett háttérbe szorulni. Leghíresebb példája talán a tákosi református templom,a „mezítlábas Notre Dame”.

A mai modern, hőszigetelt házakkal az energiahatékonyságát a paticsfalnak össze sem lehet hasonlítani, de a hőszigetelés technikája csupán az 1970-es és 1980-as években kezdett el teret nyerni.  Ennek oka az 1973-as olajválságban kereshető. Következő cikkünkben a hőszigetelés elterjedésével fogunk foglalkozni.

IGÉNYELJEN KAMATMENTES HITELT HŐSZIGETELÉSRE

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-melege.blog.hu/api/trackback/id/tr6113479577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Otthon Melege Magazin

Magazin és tanácsadás, kamatmentes hitel ingatlan korszerűsítésre

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása