Otthon Melege Magazin

Otthon Melege - hőszigetelés, nyilászáró csere, megújuló energia

Ég a gyertya ég...

335735448_c199067aa7_z.jpg

Újra elérkezett az év leghangulatosabb ünnepe.

Gyertya fényes asztal, csillagszórók a karácsonyfán, a tűzhely is forró, hogy a sok meglepetés mellett finom ételekkel koronázzuk meg a Szentestét. A karácsonyi ajándékok utáni rohangálás, a bevásárlás, az ünnepnapok megszervezése, a munkahelyek év végi hajszája után ebben a pár napban leereszthetünk egy kicsit és átadhatjuk magunkat a családdal, barátokkal való együttlétnek.

Minden évben előfordul azonban, hogy a meghittséget sajnos megtöri egy-egy tűzeset, mert azt gondoljuk velünk nem történhet meg, hogy a csillagszórótól kigyullad a karácsonyfa, zárlatos lesz az égősor, a rohangáló gyermek leveri a gyertyát - és így kevésbé figyelünk a biztonságra.

 A tűzoltók ebbe az időszakban  fokozott készenlétben állnak, hogy az ilyen esetekben gyors segítséget tudjanak nyújtani.

De hogy lehet megelőzni a bajt? Erről kérdeztem Garabics Tibor-t - tűzvédelmi szakértőt, a FIRECAD Kft. vezetőjét.

Gondolom, Nálad a karácsony tűzvédelmi szempontból be van biztosítva. Végigmész pontonként otthon, és kizársz minden balesetforrást?

Nem, bár ez valamennyire már úgyis belém ivódott, mivel tipikus tűzoltó családból származom, így az alapszabályokat már az anyatejjel szívtam magamba. Ráadásul a tűzvédelem mellett munkavédelemmel is foglalkozom, így ez a kettősség elég kemény biztonságra törekvést oltott belém.

Volt már bármilyen incidens a családodban?

Nem emlékszem rá, hogy valamikor is komoly baleset vagy tűz történt volna a családomban vagy a szűkebb rokonságomban ebben az időszakban. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a Karácsonyok békésen telnek felénk.

Mit tanácsolnál olvasóinknak, lehet előre odafigyelni, hogy ne történhessen semmilyen baleset?

Igazából a józan paraszti ész logikáját tanácsolom mindenkinek, hiszen ezek az ünnepek nem szabad, hogy a saját vagy egymás ellenőrzéséről szóljanak, mert azzal csak megkeserítenénk magunk és mások életét ebben a szeretettel teli időszakban. Javaslom, hogy a nyílt láng jelenlétét korlátozzuk a lehetőségekhez mérten, a gyertyákat a gyertyatartókban égessük, a csillagszórót a járólap felett használjuk, a fákon hagyjuk meg az ellenőrzött helyen vásárolt fényfüzéreket. Fontos, hogy valamennyi elektromos eszközt a használatot követően, de legkésőbb a lefekvés vagy a lakás elhagyása előtt veszélytelenítsünk. Az égő gyertyákat, mécseseket pedig fújuk el, ha elhagyjuk a helyiséget, gyerekekre ne bízzuk ezt az utolsó elfújást, inkább a jelenlétünkben gyakorolgassanak, ha szeretnék, így mindenkinek meglehet az öröme.

Sokszor előfordul, hogy azt gondoljuk, majd mi eloltjuk az égő tárgyat, megpróbáljuk saját magunk megoldani a helyzetet. Mikor kell a tűzoltósághoz fordulni?

 Tudni kell, hogy a tűzvédelem és így a tűzoltóság számára a tűz a kontrollálatlan tűzeseményt jelenti és hivatalosan valamennyi ilyen keletkezését és akár eloltását is be kell jelenteni a 112-es telefonszámon. Javaslom, hogy ezt vegyék komolyan, mert a tűzoltók profi módon ellenőrzik le a tűzzel érintett helyet és nem maradnak rejtett tűzfészkek az épületen belül, amelyek visszagyulladva még az eredeti tűznél is nagyobb galibát okozhatnak. Ha olyan tűz keletkezik lakásunkban, amely ébrenlét esetén egy dohányzó asztalnál nagyobb vagy éjszaka bármekkora méretű első sorban a menekülésre koncentráljunk, mert főleg az alvásidőben keletkező tüzek a lassú reakció időnek köszönhetően könnyen halálos következményekkel járhatnak.  A bejelentésnél próbáljunk nyugodtan beszélni a jelzést fogadóval és abban az esetben, ha lemerevedtünk, akkor a „Kérem kérdezzen!” kifejezéssel hívjuk fel figyelmét állapotunkra.

Sosem felejtem el, mikor karácsonykor az illóolaj párologtatónk túlmelegedett mert kifogyott belőle a víz, szinte szétrobbant a kerámia és egy másodperc alatt kapott lángra az illóolaj. Hatalmas szerencse volt, hogy fém tálcára tettük így egy konyharuhával megfogtuk azt és az egészet gyorsan zuhany alá tudtuk tenni, így sikerült eloltani. Rettenetes volt az a pár másodperc, tényleg valódi sokkot kaptam, hirtelen azt se tudtam mihez kapjak, szerencsére a férjem higgadtsága, gyors cselekvése megmentette a helyzetet. Ha belegondolok, hogy mi történhetett volna, ha nem abban a szobában vagyunk épp....még ma is beleborzongok. 

Köszönöm a jó tanácsaidat, remélem sikerült felhívni olvasóink figyelmét a körültekintésre, hogy balesetmentes, boldog karácsonyuk lehessen.

Én ilyet kívánok mindenkinek.

IGÉNYELJEN KAMATMENTES HITELT INGATLANA KORSZERŰSÍTÉSÉRE!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-melege.blog.hu/api/trackback/id/tr413520499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Otthon Melege Magazin

Magazin és tanácsadás, kamatmentes hitel ingatlan korszerűsítésre

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása