Otthon Melege Magazin

Otthon Melege - hőszigetelés, nyilászáró csere, megújuló energia

Radiátorválasztás okosan

sb.JPG

A radiátorok elsődleges és – az esztétikai megjelenésen kívül – egyetlen funkciója a megfelelő hőérzet biztosítása a lakótérben.

A radiátorok pontos kiválasztásához először meg kell határozni a helyiség hőszükségletét, ami három részből áll: transzmiszsziós és filtrációs hőveszteség kiszámítása, illetve a hőnyereség számítása. A transzmissziós hőveszteség az épület szerkezetein át távozó hőmennyiség meghatározásából áll, a filtráció pedig a szellőző levegő felmelegítéséhez szükséges hőmennyiség.

Hőnyereséget a fűtésnél csak akkor számolunk, ha az állandóan fennáll. Lakóépületek esetén ritkán fordul ilyen elő, de ipari épületeknél lehetséges, hogy vannak olyan gépek, melyek a teljes műszak alatt működnek, így azok hőleadását le lehet vonni a fűtéshez szükséges hőmennyiségből.

A transzmissziós hőveszteség meghatározásohoz ismernünk kell az épületszerkezet felépítését. Nem mindegy, hogy például a külső falak milyen anyagból készülnek, és milyen vastagságúak. Az is fontos, hogy milyen hőszigetelésünk van, és annak milyen a vastagsága.

Tervezéskor továbbá pontosan fel kell mérni a szoba és a fűtési rendszer adottságait (szoba mérete, fekvés, nyílászárók tulajdonságai, kazán típusa, stb.), ami alapján az épületgépész vagy a tervező pontos kalkulációt végez a radiátorok teljesítményét illetően.

A kiválasztás során fontos szerepet játszik a fűtővíz hőfoka is. A jelenleg érvényes szabvány szerint a radiátorgyártóknak 75°C-os előremenő, 65°C-os visszatérő vízhőmérséklet és 20°C-os szobahőmérséklet mellett kell feltüntetniük a radiátorok teljesítményét.

A radiátorok teljesítményértéke például jelentősen többnek tűnik, ha elvben 90°C-os fűtővizet keringtetünk benne.
A kondenzációs kazánok térnyerésével a gyakorlatban használt fűtővíz hőmérséklete gyakran 45-55°C körül mozog. A radiátorok kiválasztásánál ezt feltétlenül figyelembe kell venni, hiszen kondenzációs fűtés esetén akár kétszer nagyobb méretű fűtőtestre is szükség lehet a hagyományos kazánnal üzemeltetett rendszerhez képest.

A felületfűtések, mint a padlófűtés, falfűtés, mennyezetfűtés terjedésével felvetődik a radiátorok létjogosultsága.  Míg a felületfűtések hővesztesége 10 cm vastag hőszigetelésnél 10%, ami 30 cm vastag szigetelésnél ez 3%-ra csökkenhet, addig a radiátorok hővesztesége falon keresztül mindössze 0,1-0,2%. Szabályozhatóság szempontjából a felületfűtés lomha, statikus jellegű, míg a radiátor gyors reagálású, és mivel fokonként 6% energia megtakarítható, ezért utóbbiak szerepe a korszerű energiatakarékos épületekben sem megkerülhető. Egy felújított, szigetelt házban a megújuló energiaforrások biztosította alacsony fűtővíz-hőmérséklet tökéletesen megfelel a kis vízterű korszerű radiátorokhoz.

Melyik helyiségbe milyen radiátort válasszak?

aa.JPG

 

A lakás különböző helységeibe más-más kialakítású radiátor lehet az ideális választás. A nappali dísze lehet egy burkolólemezes design fűtőtest, a közlekedőbe egy tükrös fűtőfal, a fürdőszobába pedig mondjuk egy, a csempe színével megegyező színű íves törölközőszárító a kiváló megoldás.

Forrás: homeinfo.hu

IGÉNYELJEN KAMATMENTES HITELT FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉSRE!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-melege.blog.hu/api/trackback/id/tr6513658130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Otthon Melege Magazin

Magazin és tanácsadás, kamatmentes hitel ingatlan korszerűsítésre

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása