Otthon Melege Magazin

Otthon Melege - hőszigetelés, nyilászáró csere, megújuló energia

Energiaveszteségek a fűtési rendszerben

hj.JPG

A fűtési rendszerből nyert hőenergiát nem lehet 100%-osan kihasználni; elkerülhetetlenül veszteségek keletkeznek. A fűtési technika fejlesztésének célja éppen a hőnyerés ( az égés, a napenergia hasznosítása stb.) optimálissá tétele és a rendszerben fellépő veszteségek minimumra szorítása. Ez azt eredményezte, hogy a korszerű fűtőberendezések lényegesen jobb hatásfokkal dolgoznak, mint a régebbi rendszerek.

Például, amíg egy 70-es évekből származó fűtési rendszer a befektetett energiának általában csak a 60-70%-át használja, addig a korszerű rendszerek általában 90-95%-ra is képesek. Egy ilyen öreg fűtőberendezés kicserélésével 20-35%- nyi megtakarításra is számíthatunk

Az égés során keletkező forró füstgázok, többek között a CO2, a vízgőz, a nitrogén-oxidok és a kén-dioxid a kéményen át távoznak. Ez csak akkor lehetséges, ha a füstgázoknak meghatározott hőmérsékletük van, hogy a kéménynek meglegyen a kellő huzata. Ezt a hőmérsékletet az égő beállításával, ill. az égő fúvókájának méretével lehet biztosítani. A füstgázoknak ez a megkívánt hőmérséklete alapjában véve a kémény keresztmetszetétől, azaz annak átmérőjétől függ. A régebbi keresztmetszetét általában nagyon bőkezűen méretezték: a füstgázok hőmérsékletét itt nagy értéken kell tartani, mert a nagy kéményfelületeknek hűtőhatásuk van és a vízgőz lecsapódását meg kell akadályozni.

aaq.JPG

A korszerű kéményeket saválló anyagból (rendszerint samottból) készítik és belül gyakran lekerekítik. Keresztmetszetük lényegesen kisebb és hőszigeteltek. Ennek a hőszigetelésnek az a célja, hogy a füstgázok ne hűljenek le túlzott mértékben. Ilyen módon a fűtést viszonylag kis füstgáz- hőmérséklettel lehet üzemeltetni. A régebbi kéményeket utólag át lehet alakítani erre az energiatakarékos kivitelre úgy, hogy azokat samott,- üveg vagy rozsdamentes acélcsövekkel kibéleljük.

IGÉNYELJEN KAMATMENTES HITELT FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉSRE!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-melege.blog.hu/api/trackback/id/tr3513663788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Otthon Melege Magazin

Magazin és tanácsadás, kamatmentes hitel ingatlan korszerűsítésre

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása