A kazán az égő működése közben, de annak leállítása után is, hőt ad le a kazánháznak. Ez A hőveszteség függ a kazán hőszigetelésétől, a víz mennyiségétől és a víz hőmérsékletétől. A régebbi kazánokat inkább a szükségesnél nagyobbra méretezték és ezért az éppen felhasznált hőnél többet termeltek, emiatt a hőveszteségek értelemszerűen nagyok voltak. A korszerű kazánok nagyon kis víztérfogattal dolgoznak.
A lehető legkisebb kazánhőmérséklet alkalmazásával a hőveszteségeket még tovább lehet csökkenteni. Amikor a felmelegített fűtővíz vagy a használati melegvíz elhagyja a kazánt vagy a tárolót, azt vezetékekek továbbítjuk a fűtőfelületekhez, illetve az elvételi helyekhez. Ennek során is elvész a hő egy része. Ez a hőveszteség lényegében a csővezetékek hosszától, a hőszigetelés minőségétől és a víz hőmérsékletétől függ.
Új épületeknél vagy újonnan létesítendő fűtés esetén ezért már a tervezésnél ügyeljünk a vezetékek lehető legrövidebb nyomvonalára. Nem nélkülözhetőek a jó minőségű és jó hőszigetelő csőhéjak sem, amelyeket lehetőleg hézagmentesen „hőhidak” nélkül kell elhelyezni. Ezen túlmenően a víz hőmérséklete mindig csak olyan nagy legyen, hogy a szállított hő a fűtés igényeit éppen kielégítse.
Ez az előremenő hőmérséklet szabályozásával érhető el. Amikor a fűtővíz a fűtőtesteket elérte, lehetővé kell tenni, hogy hőjét minden további akadályoztatás nélkül le tudja adni. A hőenergia további útját építészeti adottságok befolyásolják. A hőveszteség annál nagyobb, minél nagyobb a helyiség levegő hőmérséklete és minél rosszabb a helyiséget körülvevő felületek hőszigetelése.
IGÉNYELJEN KAMATMENTES HITELT FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉSRE!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.