Otthon Melege Magazin

Otthon Melege - hőszigetelés, nyilászáró csere, megújuló energia

A fűtés körfolyamata

8568808820_d0bdc705e4_z.jpg

A háztartásokban fűtési hő és használati- melegvíz formájában használjuk a hőt. A hőtermelés napjainkban már túlnyomórészt központi rendszeren keresztül történik. A korábbi időktől eltérően a hőt már nem több egyedi kályhában állítjuk elő, hanem az egész lakás, egy egész ház vagy akár több ház számára egyetlen központi helyen.

A hőt többnyire égéssel, a leggyakrabban olaj vagy földgáz elégetésével állítjuk elő. Az égés során keletkező hőt a fűtővíznek adjuk át, amelyet zárt körfolyamatban a csővezetékekeken keresztül a fűtőtestekhez vezetünk.

Ha a szelepek nyitva vannak  a fűtőtestek a hőt a helyiség levegőjének adják át. A lehűlt víz a fűtőkazába áramlik vissza, ahol az ismét felmelegszik.

A fűtővíznek ezt a körforgását ma az ún. keringetőszivattyú biztosítja. Régebben a nehézségi erőt is felhasználták erre a célra, ehhez a hőfejlesztőt a fűtőtesteknél alacsonyabb szinten kellett felállítani. A gravitációs keringetés azonban viszonylag lomha és ezért sokkal vastagabb fűtési csövekre volt szükség.

A keringetőszivattyú alkalmazása lehetővé tette, hogy a hőtermelő berendezést a fűtőtestekkel azonos szinten, sőt azok fölött helyezzük el, bizonyos építészeti feltételek megléte esetén akár a tárolótartályban is.

A mai központi fűtések nagyon energiatakarékos rendszerek. Hatásfokuk igen jó, azaz a bevezetett energiát általában jobban kihasználják, mint az egyedi fűtésű kályhák, a tűzhelyek, kandallók vagy cserépkályhák. A régebbi központifűtési rendszerek viszonylag nagy hőveszteségei azt eredményezték, hogy sok új épületben, és felújításoknál is a központi hőellátás kiegészítésére egyedi fűtésű kályhákat is beterveztek, amelyeket az átmeneti időszakokban és a hűvösebb nyári napokon használtak hőtermelésre és ilyenkor jobb hatásfokkal lehetett azokat üzemeltetni, mint a központi berendezéseket. Ez a megoldás ma már nem használatos.

A központi fűtés és az egyedi kályhák kombinációja mégis célszerű lehet, különösen akkor, ha a tüzelésre csak fát használunk. A fa égetése ugyanis a szén-dioxid háztartás szempontjából semlegesnek tekinthető és így nem segíti elő az üvegházhatás kialakulását- ez olyan előnyös tulajdonság, ami miatt ez a tüzelőanyag-fajta ma ismét előtérbe kerül.

IGÉNYELJEN KAMATMENTES HITELT FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉSRE!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-melege.blog.hu/api/trackback/id/tr7213681160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Otthon Melege Magazin

Magazin és tanácsadás, kamatmentes hitel ingatlan korszerűsítésre

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása