Otthon Melege Magazin

Otthon Melege - hőszigetelés, nyilászáró csere, megújuló energia

A csempe választás szempontjai

5157371969_6fe59e9b5a_z.jpg

A csempe egyrészt tetszetős megjelenésének, hosszú élettartamának és könnyű tisztán tarthatóságának köszönhetően igen kedvelt burkolóanyag.

Alkalmazásuk régebben a vizes helyiségekre és a konyhára korlátozódott, mára azonban a háznak szinte minden részén, belül és kívül egyaránt meghonosodott. Ebben nem utolsó sorban a széles választék is szerepet játszik. A rendkívül sokoldalú kínálat minden ízlésnek és minden alkalmazási területen megoldást kínál, a gondot inkább a bőség zavara okozza, hiszen csempét azért nem csak esztétikai szempont alapján vásárolunk. Számos olyan műszaki követelmény is van, amelyet figyelembe kell vennünk, ha azt akarjuk, hogy a csempék hosszú időn át tetszetősek maradjanak.

A következő áttekintésben a csempék kiválasztásához szükséges tudnivalókat és szempontokat igyekszünk összefoglalni,hogy a csempevásárlást megkönnyítsük.

A csempék különböző agyagok speciálisan előkészített keverékéből készülnek, amelyeket formába sajtolnak, majd kiégetnek. A csempe tömegének zömét a cserépanyag alkotja, amelyet anyagában színeznek, vagy fedő mázzal látnak el. Egyes csempéket egy- vagy többszínű mintával is díszítenek. Ezeket a mintákat a csempe típusától és árfekvésétől függően matricával, szitanyomással vagy kézi festéssel viszik fel a felületre. A csempe felületén domború mintázatot is ki lehet alakítani. A csempék nem csak külső megjelenésükben és árukban különböznek egymástól, anyaguk összetétele és porozitása is eltérő lehet.

Finom- és durvakerámia

Finomkerámia csempék

A kereskedelmi választék zömét ezek a csempék alkotják. Cserépanyaguk lényegében finomszemcsés, kristályos. Ide tartoznak a csempék (kőagyag lapok) és a greslapok.

A csempék anyaga aránylag puha, fehér, sárgás, esetleg vöröses színű, könnyen megmunkálható kerámia (égetett agyag). A lapokat általában szárazon sajtolják és 1000 foknál nagyobb hőmérsékleten égetik ki. A porózus anyag viszonylag sok vizet felvesz.

A csempéket ezért arról is fel lehet ismerni, hogy a hátoldalukra cseppentett vizet lassan felszívják. Viszonylag nagyfokú vízfelvételük miatt a csempék kültérre nem alkalmasak. A felvett víz fagy esetén a csempe anyagát szétfeszítené, ezért kizárólag a beltéri helyiségekbe alkalmazhatók. A lakás vizes helyiségeibe is korlátlanul alkalmasak, mivel felületüket máz védi, a csempelap élei és hátoldala pedig elenyésző mennyiségű vizet vesz fel. A csempék máza mechanikai terhelésre nem alkalmas.

Padló burkolására ezért csak lakások fürdőszobáiban használhatók, ahol mezítláb vagy puhatalpú papucsban járnak rajta.

A padló burkolására alkalmas csempéket egyébként lábat ábrázoló jelképpel különböztetik meg. Azokon a helyeken, ahol a kerámiaburkolaton utcai cipőben is járunk, a burkolásra inkább használjunk mázas greslapokat, amelyeket gyakran színben és formátumban a fajanszcsempékhez illeszkedő kivitelben is meg lehet venni.

A greslapok képviselik tehát a finomkerámialapok másik nagy csoportját. Ezek anyagát,a csempéktől eltérően 1200 fok körüli hőmérsékleten tömörre zsugorítják. Ezzel nem csak nagyobb keménységet és terhelhetőséget lehet elérni, hanem a vízfelvevő képességük is jelentős mértékben csökken: 0,5%-nál kisebb. Ezek a burkolólapok fagyállók és kültéri felhasználásra is alkalmasak.

A mázas greslapok mintásak vagy egyszínűek, sima vagy domború, matt vagy fényes kivitelűek. A matt mázak nedvesen is kevésbé csúsznak. A máz megbízhatóan védi a lapok felületét a foltosodást. Kémiai és mechanikai igénybevételekkel szemben ugyanakkor nem annyira ellenálló, mint a mázatlan kőagyag lapok.

Forrás: Erich H.Heimann: Hidegburkolás lépésről lépésre

IGÉNYELJEN KAMATMENTES HITELT OTTHONA FELÚJÍTÁSÁRA!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-melege.blog.hu/api/trackback/id/tr913686902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Otthon Melege Magazin

Magazin és tanácsadás, kamatmentes hitel ingatlan korszerűsítésre

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása