Otthon Melege Magazin

Otthon Melege - hőszigetelés, nyilászáró csere, megújuló energia

Nyílászáró csere- műanyag ablakra

plastic_windows_vector_266248.jpg

 

Műanyag ablak profil

A profil az a része a műanyag ablaknak, amiből a „keret” készül, tehát a tok és a szárny.
A műanyag ablak profilok a profilgyártó üzemében készül, PVC-ből extrudálják. Ezeket a műanyag ablak profilokat szálakban szállítják az ablakgyártókhoz, ahol szabják és hegesztik, így áll össze az ablak „kerete”. Fontos, hogy a profil „A” kategóriás legyen, mert ennél megfelelő az ablakprofil falvastagsága.
A legjobb ablakprofilból is lehet rossz ablakot gyártani, ezért fontos, hogy ne csak a profil típusát vizsgáljuk, hanem azt is, hogy melyik ablakgyártó gyártja belőle az ablakot. A nagy műanyag ablak gyártók négy fejes hegesztő gépet használnak (egyszerre hegeszti a műanyag ablak négy sarkát), így a hibalehetőség minimálisra csökkenthető.

Néhány ablakprofil gyártó a teljesség igénye nélkül:

Kömmerling műanyag ablak profil

Aluplast műanyag ablak profil

Veka műanyag ablak profil

 

Műanyag ablak beépítési mélység

A beépítési mélység a műanyag ablak profiljának vastagságát jelenti. Általában a nagyobb beépítési mélységhez több légkamra párosul.

Légkamrák műanyag ablakokban

Ez a műanyag ablakok profiljának az egyik paramétere. A légkamrák száma azt mutatja meg, hogy a profil belső részét függőlegesen hány részre osztják. Manapság a legelterjedtebbek az 5 légkamrás műanyag ablak profilok. Ezek beépítési mélysége általában 70 mm.
A régebben használatos 60mm-es 3-4 légkamrás szerkezetek felett eljárt az idő, így ezeket már nem igazán forgalmazzák.
Léteznek még 6,7, akár 8 légkamrás profilok is. Nagyon fontos, hogy a légkamrák számának növelése együtt járjon a műanyag ablak profil beépítési mélységének növelésével.
Sajnos előfordul 7 légkamrás 70mm beépítési mélységű profil is, de ezt csak a belső kamrák falvastagságának jelentős csökkentésével tudják elérni, így csökken a stabilitás.

Merevítés a műanyag ablakban

A műanyag ablak „keretébe” általában acél merevítést tesznek.
Az acél műanyag ablak merevítők lehetnek különböző alakúak és vastagságúak. Fontos, hogy a műanyag ablak gyártója csak olyan merevítést használjon, amilyet az ablakprofil gyártója előír.
Létezik műanyag merevítővel ellátott műanyag ablak is, de mi ezt nem javasoljuk. Tény, hogy javítja a hőszigetelést, de a stabilitást nagymértékben csökkenti.
A legújabb fejlesztésű műanyag ablakoknál megjelentek olyan típusok, amikben nincs hagyományos értelemben vett merevítő. Ezt úgy érik el, hogy a belső kamrákat úgy alakítják ki, hogy merevítse a tokprofilt, a szárnyál pedig az üveg beragasztásával érik el a megfelelő stabilitást.

A műanyag ablakok vasalata

A vasalat biztosítja a műanyag ablak működését. A vasalat tulajdonképpen az ablak zárszerkezete, és a műanyag ablak egyik legfontosabb része.
Fontos a jó minőségű vasalat használata a műanyag ablakoknál, mert ezek viselik az ablakszárny és az üveg súlyát és működtetik az ablakot. A mai modern vasalatok tartalmazzák a hibásműködtetés gátlót és a mechanikus résszellőzőt. Az általunk forgalmazott Premier és Hevestherm műanyag ablakokba MACO vasalatok kerülnek.

Hibásműködtetés gátló

Ez a vasalat egyik eleme, ami megakadályozza a műanyag ablak véletlenszerű átállítását nyíló üzemmódból bukó üzemmódba és fordítva. Így elkerülhető, hogy műanyag ablakunk egyszerre bukjon és nyíljon.

Résszellőző műanyag ablakokba

A modern műanyag ablakok légzárása kiváló, így előfordulhat, hogy a levegő mesterséges bevezetésére lesz szükség. A résszellőzőnek két fajtája van. Az egyik a vasalat része, ez úgy működik, hogy 45 fokban elfordítjuk a kilincset, így fent enged 2-8 mm-t a szárnyon, így tud a helyiség szellőzni.
A másik lehetőség a higro szabályozású résszellőző, ez érzékeli a levegő páratartalmát, és ennek függvényében engedi be a friss levegőt lakásába. Ebből létezik lezárható és nem lezárható.
Olyan helyiségekben, ahol nyílt égésterű gázkészülék üzemel, kötelező a nem lezárható szellőző használata. Erre mindenképp figyeljen, ha ablakcsere előtt áll.
Legelterjedtebb típus az AERECO EMM-716 (lezárható ablak légbevezető) és az AERECO EMM-916 (nem lezárható ablak légbevezető).

Műanyag ablak U (régebben k) értéke

Az U érték nem más, mint a hőátbocsátási tényező. Ez az érték azt mutatja meg, hogy 1m2 felületen egységnyi idő alatt 1K (vagy oC) különbség esetén hány W energia távozik.
Ebből az következik, hogy minél kisebb ez az érték, annál jobb nekünk, mert annál kevesebbet kell fűtenünk vagy hűtenünk.
A műanyag ablakoknál több U értéket különböztetünk meg:
Ug érték: az üvegre vonatkozik
Uf érték: a kereté
Uw érték: a teljes műanyag ablak értéke
Uw eff érték: a teljes ablak értéke a beépítés után

A műanyag ablakok üvegezése

Műanyag ablakoknál a legelterjedtebb a két rétegű 4 – 16 argon – 4 Low-E üveg.
Ez azt jelenti, hogy van egy 4 mm vastag síküveg, 16 mm-es távtartó és egy 4 mm-es lágyfém bevonattal ellátott síküveg. Az ilyen üveg Ug értéke 1,0W/m2K.
Az újabb típusokat már három rétegű hőszigetelt üveggel látják el, ezek Ug értéke 0,6-0,7 között mozog.
A hőszigetelt üvegben az üveg rétegek között távtartó van, ez általában alumíniumból készül, amiben egy páraszívó anyag kerül elhelyezésre. Ezt néhány gyártó kiváltja egyéb anyagokkal (pl. butil), amelynek rosszabb a hővezetése, így az üveg széle nem hűl le. Ezt meleg peremes üvegnek nevezik.
A legújabb generációs műanyag ablakok üvegébe kérhető Kripton gáz töltés is, ezzel 0,4-es Ug érték is elérhető, azonban meglehetősen drága.

Műanyag ablak nyitásiránya

Az ablak nyitásirányát úgy állapítjuk meg, hogy szembe állunk az ablakkal és megnézzük, hogy melyik oldalon van a zsanér és a kilincs.
Ha az egy szárnyú műanyag ablak bal oldalán van a kilincs és jobb oldalon a zsanér -tehát jobbra nyílik-, akkor az ablak jobbos.

Ha az egy szárnyú műanyag ablak jobb oldalán van a kilincs és bal oldalon a zsanér -tehát balra nyílik-, akkor az ablak balos.
Két szárnyú (váltószárnyas) műanyag ablak esetén az adja meg a nyitásirányt, hogy melyik szárnyon van a kilincs, vagyis melyik a fő szárny. Ha a jobb szárny az, akkor jobbos ablakról beszélünk.

Kifelé nyíló szerkezeteknél külső oldalról határozzuk meg a nyitásirányt.

 

A műanyag ablakok beépítése, ablakcsere módjai

 

Ablakbeépítés új épületbe

Az új épületeknél az ablakokat a kialakított falnyílásba építjük be. Ma már lehetőség van az ablakok RAL szerinti beépítésére is, itt a poliuretán hab mellett párazáró és páraáteresztő szalagokat is használunk az ablakok beépítéséhez.

Ablakcsere panel épületekben

A panel házaknál az ablakcsere mindenképp a régi tok kibontásával kezdődik.
Az ablakcsere folyamán a fal nem sérül meg. A szerelési hézagot PVC takarólécekkel borítjuk le.
Nagyon fontos, hogy takaróléc a külső oldalra is kerüljön, mert a poliuretán hab nem UV és vízálló.

Ablakcsere tégla épületekben bontással

Tégla épületben ha a bontásos ablakcserét választja (ez a jobb megoldás), kibontjuk a régi nyílászáró tokját és így építjük be az újat. Bontásos ablakcsere esetén (tégla épületeknél) a belső falkáva sérül, de ezek helyreállítását is meg tudjuk oldani.

Ablakcsere tégla épületekben bontás nélkül

A tégla épületeknél választható a bontás nélküli ablakcsere is. Ilyenkor bent marad a régi nyílászáró tokja. Az ablakszárnyakat leakasztjuk, levágjuk a régi nyílászáró zsanérjait, és a régi tokba helyezzük az új ablakot. A bontás nélküli ablakcsere hátránya, hogy az üveg felület a két tok (régi és új) miatt csökken, valamit a régi tok és a fal közötti szigetelés nem lesz tökéletes.
A régi nyílászáró tokja látható marad, de vállaljuk a régi tok belső felületének leborítását.

Forrás: https://nyilaszaro.lap.hu/  A műanyag ablakokról

IGÉNYELJEN KAMATMENTES HITELT NYÍLÁSZÁRÓCSERÉRE!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-melege.blog.hu/api/trackback/id/tr613716276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Otthon Melege Magazin

Magazin és tanácsadás, kamatmentes hitel ingatlan korszerűsítésre

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása