Otthon Melege Magazin

Otthon Melege - hőszigetelés, nyilászáró csere, megújuló energia

Tetőfelújítási tudnivalók

kepkivagas_6.JPG

Új ház építésekor vagy régi felújításánál is fontos szempont, hogy milyen tetőfedő anyagot válasszunk, milyen szempontok szerint végezzük el a kivitelezést.

A döntésnél több szempontot kell figyelembe vennünk, a tető szerkezetét, a műszaki adatokat és nem utolsó sorban a pénztárcánkat.

Hogyan válasszak tetőfedőanyagot?

A legnépszerűbbek Magyarországon a kerámiacserepek és a betoncserepek, ezek a piac mintegy felét ki is teszik.

Vannak olcsóbb kategóriájú cserepek is a piacon, azonban kérdéses, hogy 10-15 évre vesszük, vagy hosszú időre tervezünk. A cserép árának meg kell térülnie, ami nem rövid idő, így érdemes olyat választani, amire a legtöbb gyári garancia van.

Jó választás lehet pl. a betoncserép, melyre jelenleg 30+30 év garanciát adnak. Beton tetőcserép választásánál előny, hogy jobban ellenáll a fagykárnak, ezt anyagszerkezetének köszönheti, kevesebb nedvességet képes magába szívni, de fontos tudni, hogy erősebb tetőszerkezetet igényel.

A kerámiacserepeknek is több típusa is létezik. Ezek égetett agyagból készülnek, és hódfarkú, hornyolt és sajtolt cserepeket gyártanak belőlük. A cserepeket általában 25-60 fokos tetőhajlásszögek befedésére készítik, de néhány cserépfajta akár alacsony hajlásszögű, 18-20 fokos tető lefedésére is alkalmas.

A tetők hajlásszöge is nagymértékben befolyásolja tehát a fedési módot, illetve a cserép típusát. Érdemes csoportosítani hajlásszögek szerint a tetőket, így 0-5° között alacsony hajlású, 5-16° között kis hajlású, 16-45° között közepes hajlású, 45-90° között meredek hajlású tetőről beszélünk.

Szükséges-e a tetőfólia?

A tetőfólia néhány ritka kivételtől eltekintve szinte minden esetben szükséges, egyrészt a tető alatti, nedvességre érzékeny szerkezetek fokozott csapadékvédelme, másrészt az Alátéthéj  tervezési és kivitelezési irányelveinek (ÉMSZ, 2006) előírásai szerint.

Kell-e rögzíteni a cserepeket?

Magyarország területén 45 fok alatti hajlásszögnél a belső mezőkben általában nem, azonban a tető széleihez közeli cserepeket alacsonyabb hajlásszög esetén is rögzíteni kell. A perem- és sarokzónákban a viharos szél emelőereje jóval nagyobb, mint amit a cserép súlya önmagában ellentételezne. Ezért a szegélycserepeket csavarokkal, a gerinccserepeket kúpcserép rögzítővel kell rögzíteni.

Az eresz menti cserepekhez ereszkapocs és viharkapocs használható. A megfelelő viharállóság biztosítása általában tíz-húszezer forintos költség. Ha azonban elmarad, akár egy cserép leesése is sokkal nagyobb kárt okozhat ennél. Felújításnál figyeljünk arra, hogy minden rögzítő elemet korrózióálló anyagból kell elkészíteni!

IGÉNYELJEN KAMATMENTES TETŐSZIGETELÉSRE!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-melege.blog.hu/api/trackback/id/tr8413735542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Otthon Melege Magazin

Magazin és tanácsadás, kamatmentes hitel ingatlan korszerűsítésre

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása