Otthon Melege Magazin

Otthon Melege - hőszigetelés, nyilászáró csere, megújuló energia

A hőszigetelés történeti előzményei

dsc00932.JPG

 

A hőszigetelő a hő leadást nem csak lecsökkenti, de gyakorlatilag meg is gátolja véglegesen. A hőszigetelő rendszer alkalmazásával viszont növelhető a falak hőtároló képessége és ezáltal a hőszigetelő nyáron egy kellemes klímát és télen meleget biztosít számunkra.

Cellulózszigetelés

A modern cellulózszigetelés története 1917-re nyúlik vissza az Amerikai Egyesült Államokba, noha ipari méreteket öltő felhasználása csupán az 50-esévekben indult meg.

Népszerűségének tetőpontja a hetvenes évek első felében, az olajválság idején volt, amikor jelentős mértékben megnövekedett a szigetelőanyagok iránti érdeklődés, hiszen mindenkinek hirtelen érdekévé vált, hogy a lehető legolcsóbban kihozza otthonának fűtését.

A cellulóz alapú hőszigetelés népszerűségét tovább növelte, hogy az 1977-es kemény telet követően Amerikában egy olyan törvényt hoztak, hogy aki hőszigetelést alkalmaz otthonán, az adókedvezményt igényelhet.

Az adókedvezménynek és az olajválságnak köszönhetően aztán jelentősen megnövekedett az igény a lakosság részéről a cellulózalapú hőszigetelésére, amit jól mutat, hogy míg 1976-ban alig 100 vállalkozásnak tartozott a fő profiljába, addig 1978-ban már több mint 350 bejegyzett cég gyártott illetve alkalmazott cellulóz szigetelőanyagokat.

Mivel gyorsabban és ülepedés mentesen megoldható vele a szigetelés a nyílt diffúziós szerkezeteknél, ezért az egész világon terjedni kezdett a technológia.

Ma már Észak-Amerikában a házak nagy részét kizárólag ezzel a technológiával szigetelik.
Európában közel 30 éve, Németországban kezdődött meg a technológia és az anyag népszerűségének terjedése és azóta egész Európa területén rohamosan terjed.

XPS- zártcellás polisztirolhab

Az XPS, azaz a zártcellás polisztirolhab hőszigetelés a legelső műanyag hab, melyet hőszigetelésre használtak. A zártcellás polisztirolhabot 1941-ben, még a második világháború idején a Dow ChemicalCompany fejlesztette ki és 1944-ben szabadalmaztatta.

A kiváló tulajdonságokkal felvértezett anyagot eleinte a haditengerészet 6 személyes mentőcsónakjaiban használták, mint elsüllyeszthetetlen nagy felhajtóerejű tömböket. Jó hőszigetelő és úszóképessége miatt használatát később kiterjesztették más vízi járműveikre is. Építőipari alkalmazása a múlt század ötvenes éveiben Styrofoam néven kezdődött el.

EPS-expandált polisztirolhab

lepesallo.jpg

A polisztirolhab története 1951-ig vezethető vissza, ekkor történt a szabadalmaztatása a BASF által a hőszigetelési célú EPS terméknek. Homlokzati hőszigetelő rendszer beépítésére 1957-ben, Berlinben került sor először, ekkor 4 cm vastag polisztirol lemezt használtak.

Az azóta eltelt idő alatt csak Németországban több mint 900 millió négyzetméter homlokzati szigetelés készült el, és a növekedés nem torpan meg: egy év alatt több mint 40 millió négyzetéter falat szigetelnek polisztirolhabbal.

Magyarországon közismertté 1966 körül vált. A kezdeti „hungarocell” márkanév annyira közkeletű lett, hogy mára köznévvé vált, és a magyar köznyelvben az expandált polisztirolhabokat így hívják.

A homlokzati hőszigetelő rendszerek 1970 körül lettek ismertek hazánkban, vagyis közel 50 év telt el a bevezetésük óta.

 IGÉNYELJEN KAMATMENTES HITELT HŐSZIGETELÉSRE

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-melege.blog.hu/api/trackback/id/tr4213495645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Otthon Melege Magazin

Magazin és tanácsadás, kamatmentes hitel ingatlan korszerűsítésre

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása