Otthon Melege Magazin

Otthon Melege - hőszigetelés, nyilászáró csere, megújuló energia

Energetikai szabályozás 2018.január 1-től

kepkivagas_1.JPG

2018. január 1-től számos szigorítás lép életbe lép életbe, amellyel tisztában kell lennünk, ha építkezésbe tervezünk fogni. Az alábbi cikkünkben a legjelentősebb változásokról számolunk be.

2018. január 1-től az eddigieknél sokkal szigorúbb előírások vonatkoznak a lakóépületek hőszigetelésére. Ennek oka, hogy változik az épületek egyes szerkezeti elemeinek megengedett hőátbocsátására vonatkozó határértéke, az úgynevezett „U érték”. A szigorodó szabályozás a hőveszteséget hivatott csökkenteni a falakon 47%-kal, lapostetőkön 32%-kal, padlókon pedig 40%-kal a korábbi előírásokhoz képest.

Elemzések szerint egy átlagos magyar épület fűtésére fordított hőmennyiség 20-35%-a a falakon, 15-20%-a a tetőn, 10-25%-a a nyílászárókon át, 10-15%-a pedig a födémen és a padlón keresztül vész el, mert az épületszerkezeti elemek hőátbocsátására vonatkozó szabályozás hazánkban eddig túlságosan megengedő volt.

A 2018-ban használatba vett családi házakra a ma érvényben lévő szabványoknál nagyjából 40%-kal szigorúbb előírások fognak vonatkozni, vagyis a falakat, nyílászárókat, födémeket már most a 2018-tól életbe lépő energetikai követelmények szerint kell terveznünk és kiviteleznünk.

2015-től az épületszerkezetek hőátbocsátására és az egész ház hőveszteségére vonatkozó előírások szigorodtak a közpénzekből finanszírozott projektek esetében.

2018. január elsejétől ez már minden épületre érvényes lesz, majd később a középületeket kell közel nulla energiaigényű épületként megvalósítani, ezt a lakóházakra 2021. január elsejétől terjesztik ki.

A változások ráadásul nemcsak az új beruházásokat, hanem a felújításokat és a bővítéseket is érintik.  Az új épületeknek alacsonyabb energiafelhasználást kell produkálniuk. 2021-től pedig csak közel nulla energiaigényű épület építhető saját célra is, olyan, aminek energiaszükségletét 25 százalékban megújuló energiaforrásból kell fedezni.

Ez az amúgy is jelentős építési költségeket 25-30 %-al drágítja. A szabályozásnak ráadásul már a használatbavételi engedély megszerzéséhez is meg kell felelni, vagyis a most épülő vagy tervezés alatt álló házaknál különösen figyelni kell, hogy ez 2020. december 31-éig megtörténjen, ellenkező esetben a szigorúbb előírások vonatkoznak rájuk.

Forrás: csaladihazam.hu

IGÉNYELJEN KAMATMENTES HITELT HŐSZIGETELÉSRE, MEGÚJULÓ ENERGIÁRA

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-melege.blog.hu/api/trackback/id/tr413514303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Otthon Melege Magazin

Magazin és tanácsadás, kamatmentes hitel ingatlan korszerűsítésre

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása