Otthon Melege Magazin

Otthon Melege - hőszigetelés, nyilászáró csere, megújuló energia

Hogyan válasszunk nyílászárót otthonunkba?

5220538184_514c4376aa_z.jpg

Egy ablak egyszerre lehet esztétikus, használható és praktikus, de ezek a tulajdonságok csak a beépítést után érvényesülnek. Gyakran előfordul, hogy kisebb házakba is nagy ablakokat építenek be, így több világosság jut a lakásba. Ilyenkor az ablak rendeltetésének tökéletesen megfelel, a nyilvánvaló aránytalansá azonban zavaró látvány.

Az egyedi, méretre készített ablakok drágák, csak a sorozatgyártás révén csökkenthetők az előállítási költségek. Ezért az építészek is csak néhány ablaktípust variálnak a tervek készítése során. Az ablak a ház formájához igazodjon, és az épület stílusát hangsúlyozza. Aki saját kezűleg épít házat, ne ragaszkodjon a legolcsóbb vagy a legdrágább termékekhez, pontosan mérlegelni kell, milyen helyiséghez kell az adott ablak illetve ügyelni kell a stílusok harmóniájára is.

A nagy, osztatlan ablakok is kelthetik sötét lyuk hatását, a túl kis nyílászárók pedig lőrésnek tűhetnek.

A különböző méretű ablakokat fából, műanyagból, fémből és ezen anyagok kombinációjából állítják elő. Az ablakokat nyitható, bukó-nyitó, forgatható és toló változatban lehet beszerezni, de akár ezek kombinációjával is találkozhatunk.

Az ablakoknak napjainkban magas követelményeknek kell megfelelniük: egyrészt illeszkedniük kell az éület stílusáhzo, ugyanakkor meg kell felelniük a magas technikai, minőségi követelményeknek is. Az ismert gyártók ablakai mindenezeknek megfelelnek.

A választásnál nem kell a szabványmérethez ragaszkodni, minden forma és méret egyéni kívánság szerint legyártható, ami különösen régebbi épület felújításánl előnyös, mivel a modern, jellegtelen ablakok lerombolhatják az épület korábban egységes stílusát.

Műanyag ablak

A műanyagot használják leggyakrabban ablakok készítésére. A műanyag általában olcsóbb, mint a többi alapanyag ugyanakkor ellenáll az időjárás viszontagságainak, és formatartó. A legkülönbözőbb formák készíthetőek műanyag alapanyagból. A műanyagból készült keret 80fokig formatartó.

A minőséget és a használhatóságot a szerelvények felépítése határozza meg. A napjainkban használt műanyagok élettartama kb. 50 év. Az alumíniumból készült ablakok drágábbak ugyan, mint a fa vagy műanyag nyílászárók, élettartamuk viszont szinte korlátlan. Az alumíniumot bármilyen színű festékréteggel be lehet vonni, ami azonban csak rendszeres ápolás mellett marad dekoratív.

Faablak

A faablakot leggyakrabban európai fenyőkből vagy trópusi ültetvényfákból állítják elő. Bár a fenyőből készített ablakok ára viszonylag kedvező, az időjárással szemben csak kevésbé ellenállók, ezért egy festékréteggel minden esetben be kell vonni az ablakot, és időről időre fel kell újítani.

Forrás: Joachim Werle: Ajtók, ablakok és lépcsők beépítése

 IGÉNYELJEN KAMATMENTES HITELT NYÍLÁSZÁRÓCSERÉRE!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-melege.blog.hu/api/trackback/id/tr9913563609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Otthon Melege Magazin

Magazin és tanácsadás, kamatmentes hitel ingatlan korszerűsítésre

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása