Otthon Melege Magazin

Otthon Melege - hőszigetelés, nyilászáró csere, megújuló energia

Kis kút kerekes kút van az udvaromban

14176301469_d2dc9f2d97_z.jpgSokszor felkerült már napirendi pontra, hogy szabad-e a saját kertünkben kutat fúrni vagy sem. Volt, hogy az a hír járta, hogy csak jegyzői engedéllyel szabad, később azt is mondták, hogy egyáltalán nem szabad kutat fúrnunk vagy ha már megvan akkor fennmaradási engedélyt kell rá kérnünk.

De mi a jelenlegi állásfoglalás ezzel kapcsolatban?

Szabad-e a kútfúrás?

A jelenlegi törvény szerint 80 méteres mélységig ingyenes a kútfúrást,ezt még 2016 őszén jelentette be a kormány. Feltételnek csupán annyit szabtak, hogy nem haladhatja meg a vízkivétel a háztartás igényét. Minden illetéket eltöröltek ezzel kapcsolatban továbbá.

Az illegálisan létesített, továbbra is engedélyköteles vízkivételt biztosító vízilétesítményeknél a bírságmentes engedélyezésre vonatkozó moratóriumot 10 évvel meghosszabbítanák. Azaz 2018. december 31. helyett 2028. december 31-ig lehet büntetés nélkül legalizálni ezeket a kutakat. Egyúttal ez vonatkozik a 2016. június 3. után (ekkor került bele a Vgtv. a tárgyi rendelkezés) engedély nélkül, vagy attól eltérően létesített vízkivételi létesítményekre is.

Lesznek kivételek is. Az engedélyezési kötelezettséget fenntartanák:

  • a hideg és termálkarszt készleteknél (víztesteknél) a beavatkozás mélységétől és vízmennyiségétől függetlenül, valamint
  • mélységtől és vízmennyiségtől függetlenül a gazdasági célú vízkivételeknél.

Az erre vonatkozó részletes szabályokat a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendelet fogja meghatározni.

IGÉNYELJEN KAMATMENTES HITELT INGATLANA KORSZERŰSÍTÉSÉRE!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-melege.blog.hu/api/trackback/id/tr5213565893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Otthon Melege Magazin

Magazin és tanácsadás, kamatmentes hitel ingatlan korszerűsítésre

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása