Otthon Melege Magazin

Otthon Melege - hőszigetelés, nyilászáró csere, megújuló energia

Építkezz okosan- burkolási tanácsok

jkk.JPG

A burkolatok csoportosítása

A burkolatokat azért készítjük, hogy a fal-és padlószerkezetet a különféle behatásoktól megóvjuk, ezáltal annak a tartóssága nőjön. Alkalmassá tesszük, hogy tisztán tartható legyen, valamint elérjük, hogy a burkolt szerkezet egyes esetekben igényként jelentkező mechanikai és kémiai hatásokkal szemben ellenálló felületű legyen.

Valamint nem elhanyagolható az esztétikai szempont, szebbé tesszük azt a teret, amelyet beburkolunk.

A burkolatok helyzetük szerint lehetnek

  • külső és belső burkolat
  • padló-, fal, és mennyezetburkolatha.JPG

A padló-és falburkolatok lehetnek

  • melegburkolat (pl. hajópadló, lambéria)
  • félmeleg burkolat ) (pl. PVC)
  • hidegburkolat (pl. kerámia)

A négyzettől a téglalapon át a hatszög, nyolcszög, mór, provanszi stb. formáig minden megtalálható a boltok kínálatában. A mérete, a lapok oldalhosszúsága is igencsak nagy választékban fordul elő.

A vastagság néhány mm és 2-2,5 cm között változhat.

A megfelelő burkolat kiválasztása

Esztétikai szempontból a burkolatnak alkalmazkodni kell a helyiségben domináló színekhez és formákhoz. A választásnál azonban a személyes ízlésünket és a divatot is követjük.

A burkolat tervezése

Kivitelezés előtt mindig készítsünk gondos tervet

Szép burkolat csak akkor készíthető, ha már az első lap elhelyezésekor tudjuk, hova kerül az utolsó. Pontos lapkiosztási tervet kell készíteni, figyelembe véve a bejáratot, a küszöböket, a hajlatot, a szegélycsatlakozást.

Fali csempe esetében külső saroknál mindig egész lappal induljunk, és a befaragást hagyjuk a sarokzugba.

A falburkolatnál vonatkozik ez a szabály az ajtónyílások mellett indított lapsorra is, az ajtótól egész lappal indulunk és a sarokban szabjuk a lapot, kivétel ez alól az az eset, amikor az ajtó fölött átmenő lapsor ezt nem teszi lehetővé.

Tudni kell azt is, hogy zárt vagy nyitott fugát szeretnénk, illetve a fugák irányát és vonalát. A nyitott hézaggal készített burkolatok esztétikai és anyagtakarékossági előnyein túlmenően szilárdsági és tartóssági valamint javíthatósági előnyökkel rendelkeznek a zárt hézagú burkolattal szemben.

A fuga lehet folyamatos vagy eltolt, a lapok lerakása lehet párhuzamos vagy átlós.

Meg kell határozni a  lapok lerakásának technikáját. Továbbá, hogy ágyazóhabarcsba vagy ragasztó habarcsba ágyazzuk a lapokat.

 IGÉNYELJEN KAMATMENTES HITELT LAKÁSA FELÚJÍTÁSÁRA!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-melege.blog.hu/api/trackback/id/tr3513582481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Otthon Melege Magazin

Magazin és tanácsadás, kamatmentes hitel ingatlan korszerűsítésre

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása