Ne főzzük agyon az ételeket! A nyersen vagy pároltan fogyasztott étel nemcsak „energiatakarékosabb”, de egészségesebb is, mert a zöldség és a gyümölcs főzés során sokat veszíthet ízéből, vitamintartalmából.
Főzéshez olyan méretű edényt használjunk, amelyik illeszkedik a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez! (Ha pl. a főzőlap átmérője 18 cm, az edényé pedig csak 15 cm, akár 30%-kal is nőhet az energiafogyasztás.)
- Használjunk jó hővezetésû anyagokból készült edényeket (például acél, zománcozott öntöttvas)!
- Az üveg-, és kerámiaedények inkább a mikrohullámú sütőbe valók.
- Ha már felforrt az étel, tegyük kislángra! Kislángon is pontosan annyi idô alatt fog megfôni, mint nagylángon.
- A zöldségeket, burgonyát ne fôzzük bô lében! Így ugyanis nemcsak feleslegesen forralunk esetleg több liter vizet, de kilúgozzuk az ételbôl az értékes tápanyagokat.
- A hosszabb sütési idejû ételeknél (pl. csülöknél) sütés elôtt puhítsuk meg a nyersanyagot kuktában!
- Használjuk ki a sütő tartalékhőjét! Az étel elkészülte előtt 5- 10 perccel lezárhatjuk a sütőt, a többit bízzuk a sütő tartalékhőjére.
- A mikrohullámú sütő egy adag étel elkészítéséhez, illetve melegítéshez a leggazdaságosabb. Nagyobb mennyiség elkészítéséhez energiatakarékosabb a hagyományos tűzhely.
IGÉNYELJEN KAMATMENTES HITELT MEGÚJULÓ ENERGIÁRA!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.