Otthon Melege Magazin

Otthon Melege - hőszigetelés, nyilászáró csere, megújuló energia

Kis ablakismeret

 muanyag-ablak.jpg

Az ablakokat megkülönböztethetjük aszerint, hogy milyen a működésmódjuk. Különböző nyitási módok között választhatunk. Döntéskor érdemes megfontolni, az alkalmazási terület és a méret mellett azt is, hogy melyik rendszert kedveljük.

Bukó-nyíló ablak

A leggyakoribb lakásokban a felnyíló- bukó ablak, amelyet egyrészt teljesen ki lehet nyitni, másrészt alsó vízszintes oldala körül buktatni is lehetséges

A bukóablakokat általában ott építjük be, ahol a teljesen kinyitott ablak útban lenne.

Mindig tartsuk azonban szem előtt, hogy az ablakok könnyen hozzáférhetőek legyen tisztításkor.

A forgóablakokat inkább nagyobb méretű ablakoknál (pl. iskolában) alkalmazzák. Az ablak itt függőleges vagy vízszintes középtengelye körül fordul el.

Növényházak vagy lépcsőházak ablakait, valamint a télikertek meghatározott részeit sokszor úgy üvegezik, hogy azokat nem lehet kinyitni. Erre akár a hagyományos, nyitható, közönséges ablakkeretek is felhasználhatóak, természetesen  vasalatok nélkül. Alakjuk illeszkedik a többi ablakhoz. Egyedi ablakoknál többnyire a profilozott ablakkeret is elegendő.

Erkélyajtók

Az erkélyajtók általában buktathatóak és egy függőleges tengely körül fel is nyithatóak. Az ablakokra egyébként

Az ajtókhoz hasonlóan érvényes, hogy jobbra vagy balra nyílhatnak. A nagy erkélyajtók többnyire emelő-toló szerkezettel felszereltek. Ennek oka, hogy nyitáskor a csuklópántokra az emelőhatás miatt túl nagy erők hatnának. Emellett a felnyíló ajtók nyitott állapotban túl mélyen benyúlnának a helyiségbe.

Speciális ablakformák

A felsorolt szokásos ablakformák mellett számos különleges alakú ablak is készíthető. A magas mennyezetű régi épületeken lévő magas ablakokat általában keresztben osztják és felülvilágítóval látják el. Alacsonyan elhelyezkedő ablak az alsó harmadában is osztható. Oromfalakba felül ferde ablakokat kell tenni, amelyek követik a tető hajlását. Különleges pl. kör vagy ovális alakú ablakokkal nagyon megnyerő esztétikai hatást lehet elérni.

Erkélyeken és vidéki házakon nagyon kedveltek a félkör vagy ívelt ablakok is, amelyeket gyakran osztólécekkel is ellátnak. Az osztólécek többféleképpen helyezhetők el: akár csak belül vagy csak kívül.

Amennyiben a nagy választékban kapható, szabványos kész ablakok közül nem tudunk választani, tetszőleges méretű és alakú ablakot is készíttethetünk. Fontos, hogy tartsuk magunkat a falméretekhez a választásnál.

IGÉNYELJEN KAMATMENTES HITELT NYÍLÁSZÁRÓCSERÉRE!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-melege.blog.hu/api/trackback/id/tr9413596677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Otthon Melege Magazin

Magazin és tanácsadás, kamatmentes hitel ingatlan korszerűsítésre

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása