Otthon Melege Magazin

Otthon Melege - hőszigetelés, nyilászáró csere, megújuló energia

Hogyan tudunk fűteni a klímával?

kepkivagas_2.JPG

Alapvetően, amikor hűtésre használjuk a készülékünket, olyankor a beltéri egység lesz az, amelyik hűtött, és a kinti tér pedig, amelyik fűtött. Hogyha éppen ellenkezőleg, tehát fűtésre használjuk a berendezést, akkor ez megfordul, vagyis megcserélődik a kültéri és a beltéri egység funkciója.

Ahhoz, hogy a kemény téli mínuszokban is tudjuk használni a klímaberendezésünket fűtésre inverteres változatra van szükség, mert ezek már akár –20 fokos hőmérséklet esetén is tökéletesen ellátják a fűtéssel kapcsolatos feladatokat és nagyon gyorsan felfűti az adott helyiséget, bekapcsolás után pillanatok alatt 50-55°C forró levegőt bocsát ki.

És mennyibe kerül ez nekem?

A köztudatban elterjedt az a vélemény mely szerint a klímával történő fűtés gazdaságtalan, ezt azonban a mai modern berendezések megcáfolják, mert akár a gázfűtés vagy a központi fűtés költségei alatt ki lehet hozni a fűtést.

Ezt azzal magyarázhatjuk, hogy  a klímaberendezések által többszöri fűtési teljesítményt kapunk, mint amennyi áramot elfogyasztunk vele. Pl. egy 3.9KW fűtési teljesítményre képes inverteres klíma tényleges fogyasztása maximum 1KW.

Egy 35-45 m2-es lakás esetén 48 Ft-os áram esetén 4 kW fűtőteljesítményű inverteres klíma napi 12*1,2 KWh áramot fogyasztva, napi 691 Ft/nap (20.730 Ft/hónap).

Fontos tudni, hogy érdemes tervezéskor a klíma gép teljesítményét túlméretezni (kb. 25%-kal) a légköbméter, vagy négyzetméter alapján számított hűtési szükséglet fölé. A fűtés klímával így gazdaságos: a klímaberendezések nem a hagyományos fűtőbetéttel végzik a fűtést, hanem a hőszivattyú elv segítségével, ami annyit jelent, hogy az elektromos energiát nem a hő előállítására, hanem a hő szállítására használja fel, ezáltal a bevitt energiának a többszöröse érhető el melegként.

Nem kell megijedni, ha egy kissé lejegesedett klíma kültéri egységgel találkozunk. Bizonyos külső hőmérsékletek és páratartalom esetén ráfagy a levegő páratartalma a kültéri egység bordázatára. A készülék szükség esetén ennek eltávolítása céljából, egy úgynevezett leolvasztást végez, majd tovább folytatja fűtési feladatát. Ügyelni kell a leolvadt víz elvezetésére!

IGÉNYELJEN KAMATMENTES HITELT FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉSRE!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-melege.blog.hu/api/trackback/id/tr5713616194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Otthon Melege Magazin

Magazin és tanácsadás, kamatmentes hitel ingatlan korszerűsítésre

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása