Otthon Melege Magazin

Otthon Melege - hőszigetelés, nyilászáró csere, megújuló energia

Hogyan csökkenthetjük melegvíz-előállítási energiaköltségeinket?

32182224954_b451623711_k.jpg

Egyedi melegvíz ellátás

Az egyedi melegvízellátó rendszerek hatékonysága a melegvizet előállító berendezéstől függ.

Beszerzés

• A villanybojler egyik előnye, hogy éjszaka olcsóbb árammal is üzemeltethető és korlátozott űrtartalma víztakarékosságra ösztönöz. Hátránya viszont a
tárolásból adódó hőveszteség. A veszteség mértéke a bojler nagyságától és a benne tárolt víz hőmérsékletétől függ; minél nagyobb és melegebb a víz,
annál nagyobb a hőveszteség is!

• A földgáztüzelésű vízmelegítő működtetési költsége a földgáz jelenleg alacsonyabb ára miatt csak negyede-ötöde a villanybojlerének, viszont
rövidesen várható a gázárak jelentős növekedése.

• A víztárolós gázbojler előnye, hogy kevesebb gázt fogyaszt, mint az átfolyós rendszerű, viszont nagyobb a hővesztesége.

• Kiadásaink csökkenthetők, ha a kisebb vízigény ellátására, vagy a távoleső kifolyóknál (pl. mosogató) úgynevezett átfolyós vízmelegítőt építünk be.
Ezeknek nincs tároló tartályuk, így nincs tárolási hőveszteségük sem.

• Ha a bojlerünket cserélni kell, válasszunk energiatakarékos kivitelű készüléket. Az ilyen készülékek ára 5 000-10 000 forinttal magasabb ugyan, mint a hagyományos típusoké, de a különbség egyetlen év alatt megtérül.

• Csak akkora méretű bojlert használjunk, amely családunk számára éppen elegendő mennyiségű melegvizet tárol.

• Ha a lakásunk fűtését gáztüzelésű cirkó készülék látja el, de van villamos bojlerünk is, a cirkó tönkremenetele esetén érdemes kombinált cirkókazánra
válthatunk, amely egyszerre látja el a fűtés és a használati melegvíz előállítását. A kombikazán ára 5-25%-kal magasabb, de a különbség 1-3 év alatt megtérül.

Üzemeltetés

• A bojler a lehető legközelebb legyen a vízfelhasználás helyéhez, mert a hosszú cső is hő- és így pénzveszteséget okoz!

• Vegyük lejjebb a hőfokszabályzót! Ha egy 120 literes bojlerben 80 ºC -os helyett csak 65 ºC -os vizet állítunk elô, kevesebbet kell fizetnünk, ha pedig 50 ºC -os vízzel is megelégszünk, már a dupláját takaríthatjuk meg havonta!

• A szükséges melegvíz mennyiségét szabályozhatjuk a hőfok megfelelő beállításával. Amennyiben sok melegvízre van igényünk, akkor a hőfokszabályzót állítsuk melegebbre, viszont kisebb igény esetén ne felejtsük el lejjebb tekerni a szabályozót!

• Gyújtólángos melegvíz-termelőknél a gyújtólángot éjszakára, vagy a hosszabb üzemszüneti időszakokra zárjuk el! Ezzel is energiát takaríthatunk
meg, és meghosszabbítjuk a készülék élettartamát.• Ha hosszabb időre elmegyünk otthonról (pl. nyaraláskor), ne felejtsük el kikapcsolni a melegvíz termelőt!

Karbantartás

Fontos, és ez nemcsak a gázkészülékekre igaz: a berendezések műszaki állapotának romlásával arányosan nő az energiafelhasználás. Gázkészülékeknél
különösen fontos a rendszeres karbantartás, mert ezáltal csökkenthető a balesetveszély is.

• Gyakorta okoz gondot az átfolyós (gázos) vízmelegítők fűtôfelületének elpiszkolódása, ami jelentősen növeli a melegvíz készítés veszteségeit.

• Minél magasabb a vízhőfok a bojlerben, annál előbb vízkövesedik a fűtôszál és ez rontja a berendezés hatékonyságát, csökkenti az élettartamát. Ennek
tisztítására szakembert kérjünk fel, aki kiszedi a vízkövet, és ugyanakkor a vizes szerelvényeket is átnézi. Alacsonyabb vízhőfok = kisebb karbantartási
költség, hosszabb élettartam!

• Kifejezetten az elpiszkolódásra utaló jel a készülékkel termelt melegvíz hőmérsékletének tartós csökkenése.

Használati melegvíz napenergiával

A melegvíz előállításának legolcsóbb és egyben környezetbarát módja a napenergiát hasznosító rendszerek beépítése. Ezeket a rendszereket be
lehet építeni már meglévő házakba is, csatlakoztatva a meglévő használati melegvizes rendszerhez, vagy új épület esetén már így lehet tervezni a melegvíz ellátást.

A napenergiát hasznosító rendszerek lelke a napkollektor, melyet lehetôség szerint az épület déli tájolású tetején helyeznek el. A kollektor csôkígyója vizet vagy fagyálló folyadékot melegít fel, amivel használati melegvizet, esetleg fûtési vizet állítanak elõ egy hôcserélôn keresztül.
A melegvizet ebben az estben is a hagyományos rendszerekhez hasonlóan bojlerben tárolják. Napkollektorokkal egy családi ház éves használati melegvíz igényének 60-70%- át biztosíthatjuk, ezért a rendszert kiegészítô melegítô berendezéssel együtt kell tervezni. Ennek legegyszerûbb módja, ha a napenergiát gyûjtô melegvíztárolóban elektromos árammal mûködô fûtôpatront is elhelyezünk.

Ma már komplett napenergiával működő melegvizes rendszereket lehet kapni, amelyekbe gyárilag be van építve a kiegészítő fűtés is. Ezek a rendszerek ma még mindig egy kicsit költségesek, de hosszú távon megtérülnek, és jóval kisebb légszennyezéssel biztosíthatjuk melegvizünket.

Készítsd el magad!

A ma még meglehetősen költséges berendezésekhez olcsóbban hozzájuthatunk,ha magunk is részt veszünk a napkollektorok összeszerelésében és beépítésében.
Ehhez nyújtanak segítséget az ország néhány pontján működő kalákás napkollektor építő műhelye, illetve a Napenergia a házban című kiadvány.

A legegyszerűbb napkollektor egy fekete hordó vagy tartály, kézmosó csappal vagy zuhannyal ellátva. Ezzel a kerti zuhanyozó vagy a gyerekmedence vizének felmelegítéséhez használhatjuk az ingyen energiát. Kellemes meglepetésként fog érni, hogy még az őszi bágyadt napsütés is képes 30-40 ºC -ra felfűteni a vizet. Használjuk ki ezt a lehetőséget tavasszal, nyáron, ősszel, a kertben, a tanyán, hétvégi telken.

Hogyan csökkenthetjük vízfelhasználásunkat?

A kádfürdőzéshez átlagosan 140 liter vizet használunk fel, míg a takarékosabb hagyományos kézi zuhanyozáshoz már 70 liter víz is elég. Hétköznap inkább
zuhanyozzunk, és a fürdést tartogassuk ünnepnapokra. Sok vizet takaríthatunk meg, ha a szappanozás alatt elzárjuk a csapot. Ez a vízfelhasználás tovább csökkenthetô víztakarékos zuhanyozószelepek használatával. A megtakarítás elérheti melegvíz számlájának 10-20%-át is.

A WC igen sok vizet használ el. A szokásos öblítőtartályok egy öblítésnél 8-12 liter vizet zúdítanak le, ez egy kétgyermekes családnál akár 100-300 liter vizet is jelenthet naponta! Gondoljunk arra, hogy nem is kell mindig nagy öblítés, többnyire elég lenne kevesebb víz is, és még a nagyhoz sem kell annyi, amennyit
a legtöbb tartály lezúdít a csatornába.

Vásároljunk víztakarékos WC tartályt.
• A fürdővizet, mosó-öblítővizet gyűjtsük tartályba, kádba: meglepően nagy mennyiség jön össze, ami szinte teljesen elegendő lehet a WC-öblítéséhez.
• Ne tűrjünk meg csöpögő csapot sem a fürdőszobában, sem más helyiségekben. Például percenként 10-20 cseppet áteresztő vízcsap egy hét alatt egy kádnyi vizet elpocsékol.
• A régi tartályokba belehelyezhetünk kiürült ásványvizes palackokat, amit földdel töltünk meg. Úgy helyezzük el, hogy ne zavarják a működést! Amennyi vizet kiszorít, annyival kevesebb vizet használunk öblítésenként.
• A csapokra szereljünk ún. áramláskorlátozót! Ez a néhány száz forintos szerkezet gondoskodik arról, hogy kisebb vízmennyiség felhasználásával ugyanolyan kényelmesen tudjunk pl. kezet mosni vagy mosogatni.
• Kisebb költséggel beépíthető (ill. már úgy kapható) egy elzáró szelep, mellyel vizet spórolhatunk, ha pl. szappanozzuk magunkat.
• Ajánljuk az egykaros keverőcsapokat, amelyikből azonnal a kívánt hőmérsékletű víz folyik.
• Szereljünk fel légkeveréses csapfejeket.

IGÉNYELJEN KAMATMENTES HITELT MEGÚJULÓ ENERGIÁRA!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-melege.blog.hu/api/trackback/id/tr9213819888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Josef Lewis · https://progresivefunding.wordpress.com 2018.05.10. 20:10:43

Jó napot, Josef Lewis, egy magánhitelező, aki kölcsönöket ad az egyéneknek, a vállalatoknak és a kormányzati intézményeknek 2% -os alacsony kamatlábbal. Tudjuk, hogy vannak olyan családok, akik fizetés ellenében élnek, és mások, akik nem tudják ellátni pénzügyi kötelezettségeiket, és ezért vagyunk itt a pénzügyi helyreállításhoz.

Pénzügyi szolgáltatásaink széles skáláját kínáljuk: Üzleti tervezés, kereskedelmi és fejlesztési pénzügyek, ingatlanok és jelzálogkölcsönök, adósságkonszolidációs kölcsönök, üzleti kölcsönök, magánhitelek, otthoni refinanszírozás, szállodai hitelek, hallgatói hitelek stb. ha érdekelt a kölcsön és mentes csalások ..

E-mail: progresiveloan@yahoo.com
Hívás / szöveg +1 (603) 786-7565 köszönöm

Otthon Melege Magazin

Magazin és tanácsadás, kamatmentes hitel ingatlan korszerűsítésre

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása