Otthon Melege Magazin

Otthon Melege - hőszigetelés, nyilászáró csere, megújuló energia

A fürdőszoba története, avagy hogyan fürödtek dédapáink?

10100312425_619cc0f3db_z.jpg

Amikor az ember beköltözött a szabadból, kezdetben a barlangjában teremtette meg a mai fürdőkádak ősét. Kiválasztott egy terjedelmes, jól faragható farönköt, kezdetleges szerszámaival addig vájta,amíg teknő nem lett belőle. A vizet a napon próbálta melengetni, néha kicserélte.

Jóval később, amikor rájött a szőlő termesztésére, megjelentek a boroshordók, A tehetősebb gazdák ember nagyságú hordókat készítettek, melyek kitűnően alkalmasak voltak a tisztálkodásra. A rómaiakról tudjuk, hogy nagyon komoly fürdőkultúrájuk volt: kőházaikban a a padló alatt meleg vizet, gőzt keringettek, kisebb-nagyobb medencéiket nem is csak fürdésre használták.

A mai középkorúak, idősebbek még emlékeznek az öntöttvas lábas fürdőkádra, ami ha egyszer a helyére került, egy életen át ott is maradt, lévén több, mint 100 kg súlyú. Később, amikor már megunták a kádak mögötti tér takarítási nehézségeit, sokszor ugyanezeket a kádakat téglafallal körbevették, csempével burkolták. Ekkor azonban az elrejtett (és gyakorta elduguló) lefolyó okozott problémát.

Az 50-es években megjelentek a szögletes, ill. téglalap alakú fürdőkádak, melyek már az akkor korszerűbbnek számító súly,- és anyagtakarékos acéllemezből készültek. Az oldalfalakat szintén zománcozott lemezből bonthatóvá tették a tervezők.

A vegyipar rohamos fejlődésével megjelentek a műanyag fürdőkádak, melyek még könnyebbek és erősebbek voltak: a jellemzően poliészter műgyanta alapanyagot üvegszállal erősítették, a kopófelületet speciális szaniter (egészségügyi) gél-coattal látták el, mely ellenállt a durva sérüléseknek, sav- és lúgállóságuk miatt nyugodtan használhatták szennyesruha áztatásra, mosásra.

A lemezsajtolás forradalmian új anyagokkal speciális szaniter akrillemezből formázás után műgyanta-üvegszál erősítéssel történik, miközben az öntöttvas kádak gyártása gyakorlatilag megszűnt.

A mai kor építkezője, fürdőszoba felújítója gazdag szín,-és formai kínálatból választhat.

 

IGÉNYELJEN KAMATMENTES HITELT MEGÚJULÓ ENERGIÁRA!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-melege.blog.hu/api/trackback/id/tr6013626306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Otthon Melege Magazin

Magazin és tanácsadás, kamatmentes hitel ingatlan korszerűsítésre

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása