Otthon Melege Magazin

Otthon Melege - hőszigetelés, nyilászáró csere, megújuló energia

Hogy válasszunk csempét otthonunkba?

 

617633704_35a9f7054b_z.jpgA különböző csempeformátumok és méretek választéka legalább akkora, mint az alkalmazott színek és mintázatok kínálata.

Tekintettel arra, hogy a fürdőszobák tervezésénél alkalmazott raszterháló alapmérete 60 cm, a klasszikus, négyzet alakú fajanszcsempék közül a 15 x 15,20 x 20 és 30 x 30 cm formátumok felelnek meg ennek a raszter méretnek.

Az álló formátumok közül a 15 x 20, 15 x 25, 20 x 25 és 20 x 30 cm méretűek illenek ebbe a rendszerbe. Létezik ezenkívül a 25 x 25 cm-es és főleg konyhákba a 10,8 x 10,8 cm-es is. A finomkerámia csempék vastagsága a formátumtól függően általában 5...9 mm.

A csempék díszítését egyre inkább a divatirányzatok határozzák meg, vannak lüszterfényű, fémhatású, vagy matt és fényes felületek kombinációjával készült burkolólapok. Egyre növekszik az igényes eleganciát sugárzó csempék iránti kereslet, és az aranydíszítés alkalmazása is terjed. Az effektmázakkal készített csempék alkalmazása esetén a külső sarkoknál problémák jelentkezhetnek, mert a máz megjelenése a csempe élén más lehet, mint a felületén. Ilyenkor a külső sarokra kerülő csempéket gérbe kell vágni. Ha valaki tart ettől a munkától, válasszon másféle csempét, amelynél ilyen problémák nincsenek.

Az ún. dekorcsempéket régebben csak falfelületek egységes kialakításához, vagy minta nélküli (azaz ún. sima csempékkel burkolt) felületeken elszórva alkalmazták, ma már azonban kaphatók és sok érdekes alkalmazási lehetőséget kínálnak a csempeképek is, amelyek két vagy több csempeból rakhatók össze és akár négyzetméternyi méretű motívumokat is ábrázolhatnak. További izgalmas megoldásokra nyílik mód a bordúrök és a díszlécek alkalmazásával, amelyekből kereteket és csíkokat lehet készíteni, de némi ügyességgel építészeti problémák áthidalására is felhasználhatók.

A greslapok méret- és formaválasztéka lényegesen nagyobb, mint a falicsempéké. A kínálatban a klasszikus négyzet mellett a téglalapok, de a hat- és nyolcszögek is megtalálhatók.

Ezekkel a lapokkal sokféle érdekes kombináció kialakítására nyílik lehetőség, pl. négyzetekből és hosszúkás hatszögekből vagy nagy négyzetekből és azokat keretező keskeny téglalapokból. A keret sarkait kicsiny, lehetőleg más színű négyzetekkel lehet kitölteni. Érdekes kombináció pl. ha egy egész emeleten egységes színű burkolatot alkalmazunk, az egyes helyiségek padlóit azonban az eltérő fugakép mégis megkülönbözteti egymástól. A greslap fagyálló, ezért a burkolat akár a teraszon is folytatható.

A derékszögű és szabályos sokszögű alakok mellett ívelt alakzatok kialakítására alkalmas greslapok is vannak vagy hullámos szélű négyzetek, amelyek a kézi gyártású csempékre emlékeztetnek, nem is beszélve a sokféle mozaikcsempéről.. Az utóbbiakat rendszerint hátoldalukkal egy papírhordozóra ragasztják fel, így azok könnyen lerakható táblákat alkotnak. Egyes csempéknél az első oldalra is papírt ragasztanak, ezt a lerakás után le kell mosni.

A formátumok választéka gazdag. Kapható pl. pénzérme méretű mikromozaik, amelyet ívelt falakra is fel lehet ragasztani, és amely régi épületek korszerűsítésénél nem csak a csőkivezetések problémájára kínál elegáns megoldást, de kis (kb. 4...5 mm) vastagsága a csatlakozások meghosszabbítását is feleslegessé teszi. A kínálat a hosszított (pálcás) mozaikon át egészen a közepes méretű mozaikig terjed, ez utóbbi élhossza pl. 5 x 5 cm, sőt akár 7,5 x 7,5 és 7,5 x 10 cm is lehet.

A négyzetes egyedi csempék méretei a 60 x 60 cm-től, a 40 x 40, 30 x 30, 25 x 25 méreteken át, egészen a 20 x 20, 10,8 x 10,8 vagy akár 10 x 10 cm-ig terjednek.

A kínálatot különböző speciális elemek, pl. lépcsőlapok és lábazati szegélyek teszik teljessé.

A greslapok vastagsága a formátumtól is függ. A mozaikok vastagsága 4,8 mm-től a nagy formátumok 11-133 mm-es méretéig terjed. A régi épületek korszerűsítéséhez azonban olyan nagy formátumok, ún. renovációs (felújítási) csempék is rendelkezésre állnak, amelyek terhelhetőség szempontjából a normál greslapokkal egyenértékűek, vastagságuk azonban csak 6-7 mm, és így magasságkülönbség nélkül tudnak csatlakozni a szőnyegpadlókhoz. A greslapok színskálája a telt, tiszta színektől a pasztell árnyalatokon át egészen a jellegzetes agyag- és földszínekig terjed.

Forrás: Erich H.Heimann: Hidegburkolás lépésről lépésre

IGÉNYELJEN KAMATMENTES HITELT OTTHONA FELÚJÍTÁSÁRA!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-melege.blog.hu/api/trackback/id/tr1413687020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Otthon Melege Magazin

Magazin és tanácsadás, kamatmentes hitel ingatlan korszerűsítésre

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása