Otthon Melege Magazin

Otthon Melege - hőszigetelés, nyilászáró csere, megújuló energia

Fugázás és fugázóanyagok

8127881165_759ac9cdfd_z.jpg

A fugázóanyagok töltőanyagból és kötőanyagból állnak, néha színezékeket is tartalmaznak. A legtöbb fugázóanyag hidraulikusan, azaz a kötőanyag és a víz kémiai reakciója révén köt meg. Általában először az előírt vízmennyiséget öntjük egy tiszta edénybe, majd ehhez adjuk hozzá a megfelelő mennyiségű habarcsot. Ezt egy darabig "áztatjuk" , hogy felszívja a vizet, majd vakolókanállal intenzíven keverve dolgozzuk ki a masszát. Pihentetjük egy ideig, majd a vakolókanállal még egyszer erősen megkeverjük. Nagyobb mennyiség esetén célszerű a fúrógépbe befogható keverőszár alkalmazása. Keverés után a szerszámot vízzel tisztítsuk meg.

A különböző csempékhez és lerakási módokhoz természetesen különböző fugázóanyagok állnak rendelkezésünkre.

Fugázóhabarcsok

A fehér fugázóhabarcs világos ásványi töltőanyagokat, fehér színezőanyagokat és kötőanyagként fehér cementet tartalmaz. Főleg fehér csempékhez alkalmazzuk; a fugák kiemelésére azonban fekete, sötétkék és egyéb sötét árnyalatú csempékhez is használható. Ha a fugának kopásállóság és hajlítószilárdság tekintetében fokozott igényeket kell kielégíteni, akkor alkalmazható a javított minőségű fehér fugázóhabarcs.

A fehér fugák kényesek, ezért főleg beltérben javasoltak, ott is csak olyan falicsempéknél, amelyeknél fröccsenő folyadékok fokozott mértékű szennyezésére nem kell számítani. így pl. a konyhai munkalapokon vagy a tűzhelyhez csatlakozó felületeken ne alkalmazzunk fehér fugázóhabarcsot. Ide inkább az epoxigyanta-alapú fugázómasszák alkalmasak.

Alternatív megoldásként a kevésbé kényes szürke fugázóhabarccsal is fugázhatunk. A szürke fugázóhabarcs kevésbé kényes, ezért azt a házon belül és kívül egyaránt szívesen használják padlófelületeken. Ott is alkalmazható, ahol a burkolt felületek szennyvízzel vagy egyéb, foltképződésre hajlamos anyagokkal kerülhetnek érintkezésbe. A keményebb adalékanyagoknak és a szürke cement kötőanyag alkalmazásának köszönhetően a szürke fugázóhabarcs kopásállóbb és jó minőség esetén bizonyos mértékű hajlítószilárdsága is van.

A színes fugázóhabarcsot kontrasztok kialakítására használjuk, pl. fehér csempéhez vörös vagy fekete fugákat, de gyakran előfordul az azonos színű csempe és fuga is. Csak mázas csempékhez alkalmazható, mert a festékpigmentek maradványait a mázatlan anyagról nem lehet nyomtalanul eltávolítani. A jobb minőségű színes fugázóhabarcs bizonyos mértékig kopásálló és hajlítószilárdsága is van. A széles fugákhoz alkalmas habarcsot rusztikus csempékből és nagy formátumú padlólapokból 5-20 mm széles fugákkal készített bel- és kültéri burkolatok fugázására használjuk.

A szürke színek mellett más, de többnyire szintén semleges tónusú színek kaphatók, pl.antracit, balibarna vagy bézs, amelyeket szintén csak mázas  burkolólapokhoz lehet használni. Speciális, javított változatokat válasszunk, ha a fugákkal kopásállóságot és hajlítószilárdságot is biztosítani kell. A nem kellően merevalapokhoz (pl. fapadlók) rugalmas habarcsok is választhatók.

Az epoxiragasztók nem csak burkolólapok tömör alapra való ragasztására és tömítésekhez alkalmasak, azokat fröccsenő víznek kitett munkalapok, falifrízek és hasonlók fugázására is használni lehet. Általában szürke, fehér és fekete színben kaphatók, üregmentes (víztörnör), zsírnak ellenálló felületet adnak.
A massza bedolgozásakor ügyeljünk arra, hogy egyrészt a fugákat jól töltsük ki, másrészt a csempék felületén minél kevesebb massza maradjon. Ezt a maradékot még a megkötés előtt teljesen távolítsuk el, mert később már csak levakarni lehet, amitől rendszerint megsérül a csempe.Fugázóanyagok tágulási
és csatlakozási hézagokhoz.

A fugák gyakran nem csupán a felületek optikai tagolását szolgálják, hanem egyben tágulási vagy csatlakozási hézagok, és így technikai funkciójuk is van.
A nagy felületeken alkalmazott tágulási (dilatációs) hézagok olyan mozgásokat tesznek lehetővé, amelyekkel a hőtágulás (melegben) vagy összehúzódás (hidegben) által okozott feszültségek kiegyenlíthetők. Ezzel elkerülhetők a repedések és az azokkal járó tömítetlenségek.

A csatlakozási hézagok feladata a találkozó anyagok eltérő tágulási viszonyainak kiegyenlítése és az azokkal szintén együtt járó repedések megelőzése.

Tartósan rugalmas fugázóanyagok

Nagy teraszokon és erkélyeken a burkolt felületet 6-7 méterenként tágulási hézaggal kell megszakítani. A tágulási hézagot a burkolat minden rétegén végig kell vezetni. A tágulási hézagot tartósan rugalmas anyaggal kell kitölteni. Erre a célra általában szilikonos fugázómasszát alkalmazunk, amelyre nem csak a nagy tapadóképesség és rugalmasság jellemző, hanem az időjárásnak és UV sugárzásnak is ellenáll.A tágulási hézag kitöltése előtt gondoskodjunk arról, hogy a fugázóanyag csak a fuga oldalai-hoz tapadjon, annak aljához ne. Ehhez a fuga aljára ragasszunk krepp takarószalagot vagy nyomkodjunk a hézagba habgumi csíkot, így a tömítőanyaggal is takarékoskodhatunk.

A fugázóanyag rugalmassága csak akkor tud érvényesülni, ha a két felületen (tehát kizárólag a hézag oldalsó határolófelületeire korlátozódó) a tapadás kifogástalan. Ebben az esetben a fuga méretváltozásait a fugázóanyag tömörödése vagy tágulása veszi fel.

A környezet szennyeződése ellen célszerű a fuga szélét krepp ragasztószalaggal leragasztani, így még a fugázómassza ujjheggyel vagy egy hajlékony spatulával való elsimításakor sem szennyezzük be a felületet. A fugázóanyag odaragadását megelőzhetjük, ha ujjunkat vagy a spatulát mosogatószeres vízbe mártjuk.

Az ajtó- és ablaktokok menti csatlakozási hézagok kitöltésére szintén szilikonos fugázómasszát használhatunk, ehhez a festékbevonat nem tapad. Ha színes fugát szeretnénk, akkor eleve színes masszát vásároljunk, bár ennek tágulóképessége kissé rosszabb, mint a szilikonos masszáké. Ezen úgy segíthetünk, hogy a fugát kissé szélesebbre készítjük.

Forrás: Erich H.Heimann: Hidegburkolás lépésről lépésre

IGÉNYELJEN KAMATMENTES HITELT OTTHONA FELÚJÍTÁSÁRA!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-melege.blog.hu/api/trackback/id/tr5413726446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Otthon Melege Magazin

Magazin és tanácsadás, kamatmentes hitel ingatlan korszerűsítésre

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása