Otthon Melege Magazin

Otthon Melege - hőszigetelés, nyilászáró csere, megújuló energia

Lassú gyilkos az azbeszt?

 

kepkivagas.JPGAz azbeszttartalmú építőanyagok az egészségünket alattomosan károsítják. Hatásuk csak később kimutatható, akár az érintkezés kezdetétől számított 10-40 év után és akár halálos kimenetelű is lehet. Egyes építési kivitelezési munkák során gyakran lehet azbeszttartalmú építőanyagokra bukkanni . Ezek eltávolítása szükségessé válhat, és a hatályos jogszabályok nem engedik az eltávolított azbeszttartalmú építőanyag ismételt beépítését.

 

A ’90-es évek óta ismert az azbeszt egészségkárosító, rákkeltő hatása, de egészen a ’80-as évekig az egyik legelterjedtebb tetőfedési anyag volt az akár 20-32 százalék azbesztet is tartalmazó tetőpala. Épp ezért érdemes a cserén elgondolkodni.

A mai napig több százezer családi ingatlant és legalább ugyanennyi ipari és mezőgazdasági épületet fed palatető.

Mivel a pala csak sérülés – törés, repedés – esetén veszélyes, a baj megelőzése érdekében érdemes időben a még sérülésmentes tetők környezeti terhelését megszüntetve akár bontás nélkül új, minőségi, hosszú távon biztonságot nyújtó tetőt kiépíteni.
A tetőpala rongálódásának hatására az egészségre veszélyes mikroszkopikus méretű szálak szabadulnak fel belőle.
A 20-30%-ban veszélyes azbesztet tartalmazó tetőpalák amortizációs ideje – anyagtípustól, termékfajtától, környezeti hatásoktól függően – 20-40 év, így az évtized közepére tömegesen szorulnak majd renoválásra a 30-50 évvel ezelőtt palával fedett családi és lakóházak.

Fontos tudni, hogy a sérülésmenetes palatető még nem jelent számottevő kockázatot, így cseréje a jelenlegi törvények és tudás szerint nem szükséges, de érdemes a környezeti terhelés csökkentésével megelőzni az anyag elöregedéséből fakadó repedések, törések kialakulását.
Az épületekbe több mint 20 évvel ezelőtt beépített azbeszt kötése elöregszik és porladni kezd. Az azbeszt mikroszkopikus méretű, elemi szálakból áll. Ha nincs védőburkolat, a veszélyes anyag közvetlenül a levegőbe, onnan belélegezve pedig a légútba kerülnek. Az apróbb szálak egész mélyre jutnak a tüdőben, ahol fennakadhatnak. A bekerült lebonthatatlan azbeszt betokozódik és – több éves lappangási időt követően – kóros elváltozások kialakulását idézheti elő.
Az azbeszt egészségkárosító hatása későn vált széles körben ismertté, mert a hosszan tartó, sokszor évtizedeken át tartó lappangási idő miatt nehezen lehetett bizonyítani. A kutatások lassan jutottak el a konkrét eredményekhez, amelyek egyértelműen bebizonyították, hogy a levegőbe kerülő azbesztpor és -származékok belélegzése már kis mennyiségben is maradandó károsodást alakíthat ki.
Az azbeszt a szervezetbe kerülve gyógyíthatatlan betegséget okozhat, például:
azbesztózis, tüdőrák, gégerák, mesothelioma.
A WHO adatai szerint manapság a tüdőrák miatt kezeltek csaknem felénél az azbeszt közvetlenül felelős a betegség kialakulásáért.

 

Forrás: webbeteg.hu, hazipatika.com

IGÉNYELJEN KAMATMENTES HITELT HŐSZIGETELÉSRE, NYÍLÁSZÁRÓ CSERÉRE

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-melege.blog.hu/api/trackback/id/tr10013508969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Otthon Melege Magazin

Magazin és tanácsadás, kamatmentes hitel ingatlan korszerűsítésre

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása