Otthon Melege Magazin

Otthon Melege - hőszigetelés, nyilászáró csere, megújuló energia

Kandallókályha – az otthon melege

3398766297_932b30fe0d_z.jpgA kandallókályha többnyire lemezből vagy öntöttvasból gyárilag készül; csatlakoztatásra készen vásárolhatjuk meg.

Különféle kályhacsempékkel akár egyedileg is alakítható. A kandallókályha nem foglal sok helyet, mégis gyönyörködhetünk a benne lobogó tűz lángjában.

Beépítése

Fontos, hogy a tűzvédelmi előírásokat figyelembe vegyük a beépítésnél. Oldalirányban, felfelé és a tüzelőhely körül éppúgy be kell tartani az előírt távolságokat, mint minden más kályha esetében.

A kandallókályhák felületét a gyártók alakítják ki, ebben tehát kínálatuk szab nekünk egyedül korlátot. A kínálat azonban nagyon sokrétű. A magyarországi kereskedelemben megvásárolható kandallók többsége 5,8- 9 kW névleges fűtőteljesítményű, ami miatt alkalmas akár több helyiség vagy egy egész lakrész fűtésére.

Gyakorlatilag kb. 120-150 légköbméter befűtésére alkalmasak. Hatásfokuk típustól függően 70-73%. Kaphatóak felső és hátsó füstcsőcsonk csatlakozású kivitelek. A füstcső csonk csatlakozója 120 vagy 130 mm átmérőjű. A kandallókályhák huzatigénye 10-12 Pa. Előnyük a költséges, beépítésre kerülő kandallókkal szemben a kedvező ár (kb. 60 000- 160 000 Ft) és a mozgatható kivitel. Ez egy esetleges költözködéskor mindössze 100-150 kg-os többletsúlyt jelent. Épp ezér egy kiváló alternatívája a cserépkályhánek.

Ha a kályha és a kéménycsatlakozás kötött nagy a távolság ügyeljünk arra, hogy a kandallóra gyárilag előírt huzatigény értéket (10-12Pa) kielégítsük. A kandallók üzembhelyezése nem igényli különleges kémény megépítését, a normál kémény is megfelelő. (de min. 14X14 cm belső keresztmetszettel bírjon, padlószinttól legalább 5m magas legyen) Ha a kéményjáratra még más tüzelőhelyek is csatlakoznak, akkor önzáró ajtóval ellátott kályhát válasszunk.

Fontos, hogy mielőtt használatba vesszük, gondoskodjunk, hogy a kandalló körül a padlót tűzálló burkolat fedje.

Kályha csatlakozása

A nyitott és csukott ajtóval is üzemeltethető kandallókályhát külön kéményjáratba kell csatlakoztatni. A magától csukódó ajtóval ellátott kályhákat olyan kéményjáratba is be szabad kötnünk, amelyhez más kályha is csatlakozik.

A Magyarországon gyártott tűzterek forgalomba hozatalához energiafelügyeleti, ill. szakhatósági engedélyek szükségesek.

Vásárlásnál az elős szempont tehát az, hogy megfelelő védjeggyel ellátott kályhát vegyünk, amely jelzi, hogy az adott készülék megfelel a különböző biztonsági, környezetvédelmi és funkcionális előírásoknak az adott szabvány alapján. A kályha gyártóját és forgalmazóját is vegyünk figyelembe.

A nyugat-európai tűztérgyártók 1-5 éves időtartamra adnak garanciát a termékükre. Az alkatrész utánpótlásának kötelező minimális időtartamát törvény írja elő, ez általában 8 év. Fontos, hogy vásárlás előtt tájékozódjunk az adott termék alkatrész-utánpótlásáról.

Forrás: Gerhard Wild: Cserépkályhák és kandallók

IGÉNYELJEN KAMATMENTES HITELT FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉSRE!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-melege.blog.hu/api/trackback/id/tr6113561059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Otthon Melege Magazin

Magazin és tanácsadás, kamatmentes hitel ingatlan korszerűsítésre

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása