Bizonyított, hogy a korszerű fűtőberendezések lényegesen jobb hatásfokkal dolgoznak, mint a régebbi rendszerek.
Például amíg egy 70-es évekbeli fűtési rendszer a befektett energiának általában csak 60-70%-át hasznosítja, addig a korszerű rendszerek általában 90-95%-ra is képesek. Egy ilyen öreg fűtőberendezés kicserlésével 25-35%-nyi megtakarításra valósan számítani lehet.
- Az égés során keletkező forró füstgázok, többek között a szén-dioxid, a vízgőz, a nitrogén-oxidok és a kén-dioxid a kéményen át távoznak. Ez csak akkor lehetséges, ha a füstgázoknak meghatározott hőmérsékletük van, hogy a kéménynek meglegyen a kellő huzata. Ezt a hőmérsékletet az égő beállításával, ill. az égő fúvókájának méretével lehet biztosítani. A füstgázoknak ez a megkívánt hőmérséklete alapjában véve a kémény keresztmetszetétől, azaz az átmérőjétől függ. A régebbi kémények keresztmetszetét általában nagyon bőkezűen méretezték: a füstgázok hőmérsékletét itt nagy értéken kell tartani, mert a nagy kéményfelületeknek hűtőhatásuk van és a vízgőz lecsapódását meg kell akadályozni.
A korszerű kéményeket saválló anyagból (rendszerint samottból) készítik és belül gyakran lekerekítik. Keresztmetszetük jóval kisebb és hőszigeteltek. Ennek a hőszigetelésnek az a célja, hogy a füstgázok ne hűljenek le túlzott mértékben. Ily módon a fűtést viszonylag kis füstgáz- hőmérséklettel lehet üzemeltetni. A régebbi kéményeket utólag át lehet alakítani erre az energiatakarékos kivitelre úgy, hogy azokat samott,- üveg vagy rozsdamentes acélcsövekkel kibéleljük.
- A kazán az égő működése közben, de annak leállítása után is hőt ad le a kazánháznak. Ez a hőveszteség függ a kazán hőszigetelésétől, a víz mennyiségétől és a víz hőmérsékletétől. A régebbi kazánokat inkább a szükségesnél nagyobbra méretezték és ezért az éppen felhasznált hőnél többet termeltek, emiatt a hőveszteségek értelemszerűen nagyok voltak. A korszerű kazánok nagyon kis víztérfogattal dolgoznak.
A tervezésnél ügyeljünk a vezetékek lehető legrövidebb nyomvonalára.
Nem nélkülözhetők a jó minőségű és jó hőszigetelő csőhéjak sem, amelyeket lehetőleg hézagmentesen „hőhidak” nélkül kell elhelyezni. Ezen túlmenően a víz hőmérséklete mindig csak olyan nagy legyen, hogy a szállított hő a fűtés igényeit éppen kielégítse.
A lehető legkisebb kazánhőmérséklet alkalmazásával a hőveszteségeket még tovább tudjuk csökkenteni.
Amikor a felmelegített fűtővíz vagy a használati melegvíz elhagyja a kazánt vagy a tárolót, azt vezetékek továbbítjuk a fűtő felületekhez ill. az elvételi helyekhez. Ennek során is elveszik a hő egy része. Ez a veszteség a csővezetékek hosszától, a hőszigetelés minőségétől, és a víz hőmérsékletétől függ.
IGÉNYELJEN KAMATMENTES HITELT FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉSRE!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.