Otthon Melege Magazin

Otthon Melege - hőszigetelés, nyilászáró csere, megújuló energia

Napelemhelyzet Európában és a világban

35966228280_cd9edd7768_z.jpg

A kezdetek

1954 óta létezik a szilíciumalapú napelem- technológia, amit először az űrkutatásban és a hadiiparban hasznosítottak, majd szép lassan megjelentek a kisebb szigetüzemű rendszerek.

A ‘80-as évektől Németországban kidolgozták a hálózatba történő visszatáplálás jogi és technikai hátterét, a ‘90-es évektől pedig elindult a napelemes szakma iparággá fejlődése. A 2000-es évektől a napelemek elterjedési üteme szinte minden más iparágat maga mögé szorított, sok esetben évi 100%-ot is meghaladó növekedéssel. Teljes mértékben keresleti piac alakult ki, a gyártók évről-évre bővítve kapacitásukat is csak sok hónapos előjegyzés után tudták kielégíteni a folyamatosan növekvő megrendeléseket. A 2000-es évekre a tömeggyártás kiszélesedésével a termelőkapacitás egyre nagyobb mértékben átkerült Kínába. Mára a Kínában előállított napelemek aránya eléri a 80%-ot.

A 2014-es napelem telepítések felgyorsulása több okból történik. Elsődlegesen a fotovillamos rendszerek viszonylagos alacsony ára a növekedés oka. De a jelenlegi növekvő piacok (Kína, India) felvevő képessége is komoly szempont. A harmadik ok pedig a fejlett gazdaságok napelem igénye, mint például az Egyesült Államoké. Annak ellenére, hogy az állami támogatások folyamatosan csökkennek a napelem piacon, mindegyik gazdasági régió (Európa, Közép-Kelet, Afrika, Amerika és Ázsia) növekedést vár jövőre. Ez az előrejelzés egy jelentős fordulópont Európában is, mivel a legnagyobb visszaesést a napelem telepítések terén ő szenvedte el 2012-ben és 2013-ban.

Az IHS 2013-ra 35 GW telepített napelem mennyiséget jelzett, amely szám pontosnak bizonyult. A napelem telepítések 2014-ben 17 százalékkal nőnek, ez az adat szintén az IHS-től származik, csak negyed évvel korábbról. Ez a növekedés a 2012-es évhez viszonyítva 15 százalék, és 13 százalék 2013-hoz viszonyítva. A 2014-es év a világ napelem piacán a legnagyobb növekedést hozza a 2011-es 35 százalékos növekedés óta.

Amíg a napelem telepítések továbbra is stagnálnak, vagy csökkennek a meghatározó európai piacokon, mint Németország, vagy Olaszország, gyors növekedés fogja jellemezni a feltörekvő, Európához tartozó piacokat, mint például Lengyelország, Ukrajna, és Oroszország.

Habár az európai napelem telepítéseket a növekedés fogja jellemezni,  Európa napelem piaci részesedése tovább csökken Amerikához és Ázsiához képest. Európa napelem piaci részesedése 29%-ra fog csökkenni. Ázsia részesedése pedig 29-ről 48%-ra nő majd. A szolár telepítések számát tekintve Kína áll az élen.

Napelemek elterjedése a világban

Egészen elképesztő növekedés előtt áll az amerikai napenergia piac, a várakozások szerint az év végére 16 gigawattal bővülhet az ország napelemes kapacitása. Az állami támogatások egyértelműen megtették a hatásukat ezen a területen, ráadásul a közműcégek beruházásain túl a lakossági és a kereskedelmi piacon is komoly növekedés várható.

A keresleti piac kínálativá alakulása 2011-2012-ben történt meg. 2009-ben még előfordult, hogy alig lehetett inverterhez jutni, mert egy németországi telepítési roham felszívta az összes készletet. Még 2010-ben és 2011-ben is duplázódott a piac, elérve az évi 30 GW telepített napelemteljesítményt. 2012-ben a megszokott kapacitásbővülést már nem követte a piac hasonló arányú bővülése, ami eladatlan készletekhez, hatalmas, eddig ebben a szakmában sosem látott áreséshez és a gyártók nagy számának csődjéhez vezetett.

Az áresés mértékét érzékeltetve 2012 végéig az azt megelőző másfél évben a napelemek ára 1/3-ára (nem 1/3-ával!) esett. Mára a telepített, hálózatra kötött napelemek összmennyisége a világon elérte a 100 GW-ot, aminek több mint 1/3-a Németországban, közel 20%-a Olaszországban működik.

A világ napelempiaca ma

A napelemek áresése az elmúlt években megállt, sőt növekedésnek indult az árszint. Hogy az iparágban uralkodó árszint elérte, sőt sok esetben alulmúlta a gyártási költségeket, mutatja számos nagy napelemgyártó cég csődje. A tönkrement gyártók között már a kínai gyártók is szerepelnek, közöttük a legnagyobb a Suntech, a világ több éven keresztül legnagyobb napelem- gyártó cége. Tavaly 1 Mrd eurót meghaladó veszteséget ért el a Bosch napelem iparága, ki is vonulnak a kristályos napelemgyártásból, a koreai–kínai Hanwha csoport megvásárolta a német napelemes ipar csődbe ment büszkeségét, a Q-Cellt, s mára az európai modulgyártás összmennyisége nagyságrendileg akkora, mint a legnagyobb kínai gyártó, a Yingli éves kapacitása, 2,2 GW.

A napelemes rendszerek várható jövője

Olyan új napelemgyártási technológiák vannak már ígéretes fázisban, amelyek megváltoztathatják a napelemes piacot. Ha tömeggyártásba kerülnek a 20%-nál magasabb hatásfokú modulok, amiket a mai áron, esetleg olcsóbban lehet gyártani, az jelentős változásokat hozhat. Az ilyen módon termelt energia hamarosan olcsóbbá válhat, mint a hagyományos módszerekkel megtermelt villamos energia, ami nagy átrendeződést fog elindítani az energia- piacon. Ez a pillanat már közel van.

Forrás: villanyalap.hu

IGÉNYELJEN KAMATMENTES HITELT NAPELEMRE!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthon-melege.blog.hu/api/trackback/id/tr5213683914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Otthon Melege Magazin

Magazin és tanácsadás, kamatmentes hitel ingatlan korszerűsítésre

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása